12. Augusta 2022.

PRVI KORACI ZA MODERAN GRAD VISOKO PO EVROPSKIM STANDARDIMA

Varoški most koji spaja obale rijeke Fojnice u naselju Prijeko kod nekadašnje „Konfekcije“, poput „starijeg brata“ koji obitava par stotina metara nizvodno, dobio je tridesetak cvjetnih ukrasa kroz žardinjere sa porukom.

Tako su dva visočka mosta na inicijativu Faruka Šahinovića, a u saradnji sa Gradska groblja, ukrašena sa 117 cvjetnih ukrasa.

Poruka organizatora nakon realizovanih akcija je edukativna i puna pozitivne energije.

Nakon uspješne akcije ukrašavanjem dva mosta u Visokom, izrazili smo želju u kakvom gradu želimo da živimo. Podignimo standarde za ljepotom i učinimo grad poželjnom turističkom destinacijom. Mnogo je posla pred nama, ali ga možemo ubrzati ako smo svi ujedinjeni da od Visokog napravimo moderan grad, po evropskim standardima. Mi ga moramo učiniti takvim da ljudi koji dolaze, imaju nešto da vide, imaju gradsku šetnicu, hotele, restorane, trgovačke radnje, ono što su oni navikli da konzumiraju. Mi ne ovisimo o suncu i snijegu da bi nam sezona trajala par mjeseci, mi od turista možemo živjeti 365 dana. Uz dobar plan i dobru organizaciju, možemo to ostvariti i životi nam se mogu promijeniti.

Razmišljajmo i razgovarajmo o idejama, o svemu onome što nas oduševljava kad odemo mi kao turisti u neki grad. Primijenimo to u Visokom, fragment po fragment.

Ujedno želim da vas obavijestim da od budžeta koji se skupio za ukrašavanje mostova, ostalo je neiskorištenih sredstava 550,00 KM. Uskoro ću vas obavijestiti u koji sljedeći projekat ćemo investirati te novce, koji će dodatno uljepšati centar grada.

Posebno želim da se zahvalim ljudima koji su se odazvali ovoj akciji, a nisu stanovnici Visokog, neki čak i ne žive u BiH. Hvala vam na podršci, dali ste mi dodatni motiv za dalje.

Za naš grad, za ljepše Visoko, za grad 21. vijeka!

Stati neću!

Faruk Šahinović FB page