Prvi slučaj omikrona u Hrvatskoj? Beroš za N1: Provjera je u tijeku

Prvi slučaj koji budi ozbiljnu sumnju na zarazu novom varijantom omikron provjerava se u Zagrebu.
“Postavljena je sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta”, rekao je za N1 ministar zdravstva Vili Beroš te dodao: “U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo po primitku rezultata obavijestiti javnost”.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, sumnjivi uzorak uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici od jednog stranog radnika koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu, a prije toga je boravio u Južnoj Africi. Budući da je nalaz PCR-a bio neobičan, klinika je poslala uzorak na daljnju analizu, čiji preliminarni rezultati ukazuju da se radi o omikronu.

Zasad potvrđen u 38 zemalja
Nova varijanta koronavirusa, omikron, identificirana je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Nisam dobio informaciju o smrti povezanoj s omikronom”, izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik organizacije bazirane u Ženevi.

Maria Van Kerkhove, tehnička upraviteljica WHO-a za covid-19, rekla je da je omikron otkriven u 38 zemalja i da se ta varijanta proširila u šest regija WHO-a.

Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

“Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo”, objasnio je Lindmeier.