PUFBIH Inspektori češljali firme širom Federacije, više od polovine nije kucalo fiskalne račune

Porezna uprava FBiH, također, poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) – Kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik, Zenica i Mostar su u dane 19., 20. i 21. augusta izvršili 112 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Travnika, Viteza, Zenice, Visokog Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Doboj Jug, Neuma, Čitluka i Mostara.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 55 neprijavljenih radnika, 66 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 14 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj.

Čak 12 objekata koje su kontrolisali obavljalo je djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa!

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, u 72 slučaja izdati su prekršajni nalozi.

Izrečene su novčane kazne ukupno u iznosu 217.650 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.

Porezna uprava FBiH, također, poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.