Radnici dostavili snimak: Krdo ovaca istovareno u krug sarajevske fabrike Zrak

Radnici sarajevske fabrike namjenske industrije ‘Zrak’ dostavili su medijima snimak na kojem se vidi da je u krug ove fabrike dovezeno krdo ovaca.

Iz sindikata pretpostavljaju da će ovce biti predmet prodaje uoči nastupajućeg praznika Kurban bajrama.

“Ovo se desi kad se za čuvanje imovine angažuje agencija prijatelja i komšije iz ulice, čiji zadatak je očito da samo dobro naplati taj posao. Pitamo ovim putem stečajnog upravnika, Mesuda Bogilovića, je li se ovako čuva i štiti vojna imovina, onako kako nalaze Zakon o stečaju?”, napisali su iz Sindikata u dopisu medijima.

Tvrde da ovo nije jedini slučaj zloupotrebe s obzirom da se parkinzi firme Zrak koriste na različite načine.

“Kao da je riječ o supermarketu, a ne o firmi namjenske industrije. Također želimo i da nadležne institucije pitamo, ko će odgovarati ako sutra dođe do provale u firmu i otuđivanja imovine firme Zrak jer zaista se bojimo da je pitanje dana kad će se to desiti s obzirom na to kako zaštitarska agencija koja je angažovana, radi svoj posao”, naveli su zabrinuti radnici.

Podsjetimo, stečajni upravnik je ranije ove sedmice uručio otkazima radnicima preduzeća, nakon čega je uslijedio sastanak federalnog premijera Nermina Nikšića sa predstavnicima preduzeća i sindikata.

Tada je poručeno kako će federalna vlast dati sve od sebe kako bi se probalo spasiti kompaniju i svako radno mjesto.

Večeras radnici ironično poručuju – “počela je proizvodnja u Zraku – šišanje ovaca!”