Radnici Zraka tražili pokretanje proizvodnje a dobili isključenje struje

Zbog isključenja električne energije Zraku je ugrožen potencijalni posao s Austrijom, a radnici upozoravaju da se svjesno pokušava ugasiti firma i ugušiti sav potencijal koji posjeduje
Stotine radnike iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada protestom ispred federalne Vlade upozorilo je ovaj izvršni organ vlasti na probleme s kojima se susreću, te podsjetili ministre i premijera da još čekaju na ispunjenje svojih zahtjeva.

Među radnicima koji su nezadovoljstvo iskazali protestom bili su i radnici Zraka, sarajevske firme sa dugogodišnjom tradicijom koja se bavi namjenskom industrijom. Nekoliko puta su organizovali proteste pred Vladom, tražili da im se isplate dugovanja, ali uzalud. Tako su 1. maja zatražili da se u roku od 10 dana pokrene proizvodnja u Zraku, a zauzvrat su dobili isključenje električne energije.
Direktor Koldžo se ne javlja nikome

Predsjednik Sindikata radnika Zraka Emir Kominlija za Buku kaže da je ovoj kompaniji struja isključena u četvrtak, te pojašnjava kakve je to dodatne probleme izazvalo na putu oporavka preduzeća.

“Iz Elektroprivrede BiH su došli i sključili nam struju zbog duga koji je oko 400.000 KM. Pomaka nikakvih nema. Pogledajte sada šta nam se desilo. Mi trebamo ovih dana da isporučimo u Austriju dvije sprave, odnosno dva prototipa i ukoliko bi se njima u Austriji to svidjelo, naša firma bi potpisala neki dobar ugovor i nastavila s proizvodnjom. A mi sada ne možemo napraviti te sprave i potencijalno kvalitetan posao može biti ugrožen zbog nestanka struje. Vidite šta se nama radi, mi pripadamo istom ministarstvu, i mi i Elektroprivreda BiH i zar se nije to moglo zaustaviti ili nekako odgoditi, ili bilo šta uraditi da se ne ugasi struja. Međutim, evo, dani prolaze, a struje još nema, mi ne znamo šta da radimo. Kada je isključena struja, radnici su zvali direktora (Nedžad Koldžo op. a.), ali on se nikome nije javljao na telefon. Zvao ga je i tehnički direktor i sindikalci, ali bezuspješno. Navodno je u Italiji, ali mi o tim putovanjima direktora slušamo godinama”, ogorčen je Kominlija.

Podsjeća kako je 2019. godine potpisan dogovor s EPBiH, da se dug otplaćuje u ratama, ali navodi kako prethodni direktori Zraka nisu bili sposobni da to urade.

Problemi sa isključenjem električne energije nisu jedini, oni su samo podsjetnik kako se federalne vlasti ophode prema kompanijama od velikog značaja. Ako slušate izjave političara u medijima, čut ćete kako nam cvjeta namjenska industrija, međutim, radnici Zraka mjesecima traže svoje zarađene plate.

“Nama se duguje sada šest plata, a ukupna dugovanja prema radnicima su 4.5 miliona KM. Ta 4.5 miliona smo mi već dobili na Sudu, ali ne možemo naplatiti taj iznos već više od 10 godina. Za ovih posljednjih šest plata nismo još tužili, ali kako je krenulo izgleda da ćemo morati”, govori nam predsjednik Sindikata Zraka.

On ističe kako su federalne vlasti puno više pažnje morale posvetiti namjenskoj industriji, te napominje kako bi radnici Zraka mogli mnogo toga dobrog napraviti, a shodno tome, njihova kompanija donijeti ogroman profit državi.

“Naša firma ima ogromnu perspektivu i budućnost. Ogroman je spektar poslova koje mi možemo raditi i velika je to, ustvari, potencijalna zarada. Mi bi mogli donositi desetine miliona maraka državi godišnje. Ranije smo predstavili neke nove sprave koje može Zrak raditi, gdje bi bez problema moglo raditi 500 radnika u ovoj firmi. Veliki je značaj ove firme i za grad i za državu, ali jednostavno neko nam ne dozvoljava da radimo, a mi ne znamo zašto. Mi smo davali i prijedloge, ako je toliko nekome interesantno naše zemljište i lokacija, nađite nekog nezavisnog procjenitelja da ovo sve procijeni, pravite ovdje šta hoćete, ali nama napravite novu zgradu. Međutim, očigledno je da je njihov plan da se firma ugasi sama od sebe i da samo neko ovdje uđe s bagerima i da se zgrade naprave bez marke ulaganja” naglašava Kominlija.

Sprave po NATO standardima

Radnici Zraka, kojih je trenutno nešto preko 90, prema riječima našeg sagovornika, mogli bi nizati velike poslovne uspjehe i zarađivati ogroman novac za državu samo da im se omogući da rade.

“Imamo trenutno dva projekta koja su skoro završena, ostale su samo neke male izmjene. S tim projektima bi mogli pomesti svjetsko tržište kada bi se pojavili. Samo SAD ima noviju verziju tih sprava koje mi radimo. Radi se o spravama koje se rade po NATO standardima. I sada, mi to sve radimo i pravimo u ovakvoj situaciji kakvoj se trenutno nalazimo, zamislite kakve bismo uspjehe postizali da imamo normalan poslovni ambijent i da nam samo dopuste da radimo”, riječi su Kominlije koje i najbolje opisuju odnos vlasti prema firmama velikog značaja.

Na maćehinski odnos federalne Vlade prema ovoj firmi mjesecima upozorava i Općina Novi Grad Sarajevo, koja je i jučer zatražila od Vlade da preuzme dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima firme Zrak, te da upravljanje firmom prepusti Općini kako bi se ista pokušala spasiti nakon više od 75 godina tradicije u ovoj oblasti.

Komentar na trenutnu situaciju u ovoj firmi pokušali smo dobiti i od direktora Nedžada Koldže, ali on nije odgovarao ni na naše pozive.