Ratko Mladić: “Druže Orie, nije fer da me vezujete”

Na statusnoj konferenciji, Vijeće Haškog tribunala najavilo je da će napraviti raspored u kojem će biti otkriven datum početka suđenja haškom optuženiku Ratku Mladiću. Alphons Orie, sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), kazao je da će 7. marta ove godine biti održana još jedna statusna konferencija, prije „preliminarnog termina“ za izvođenje uvodnih riječi.

Na prethodnoj statusnoj konferenciji u decembru 2011. godine, Orie je najavio da bi iznošenje uvodnih riječi trebalo biti 27. marta ove godine.

Odbrana Ratka Mladića izrazila je negodovanje ovim terminima ističući kako do kraja marta neće moći spremiti se za početak suđenja, dok je tužilaštvo istaklo kako „ostavljaju Sudu na ocjenu da odredi početak suđenja“.

„Mi bismo ostali na svom stavu, da bi Odbrana mogla da se pripremi za početak suđenja krajem oktobra ove godine. Mi smatramo da će Sudsko vijeće ocjeniti naš položaj i koja je količina dokumenta i transkripata potrebna Odbrani. Svaki početak prije kraja oktobra bio bi nepravedan na račun Odbrane i Mladića“, rekao je Branko Lukić, Mladićev branilac.

Mladića Haško tužilaštvo tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH. Uhapšen je u maju prošle godine, nakon višegodišnjeg skrivanja.

Sudija Orie tražio je od Mladićeve Odbrane da precizira zašto bi im trebalo vrijeme do kraja oktobra ove godine, na šta je branilac Lukić rekao da bi u tom roku Odbrana mogla „pročitati sve osnovne dokaze koji su im dostavljeni“.

„Mi još uvijek dobivamo materijale od tužilaštva, a i oni su preopterećeni. Mogu vam reći da se radi o stotinama hiljada strana. Ako ćemo pročitati barem osnovna dokumenta, treba nam do kraja oktobra, i tu ubrajam samo najosnovnije. U našem timu nema ljudi, nemam dodatnog branioca“, kazao je Lukić.

Sudija MKSJ-a odgovorio je da bi Odbrana trebala odrediti prioritete i proći kroz najznačanije dokumente.

Orie je naložio Haškom tužilaštvu da sudu dostave predpretresni podnesak u kojem će predložiti dokaze koje će iznijeti tokom suđenja do 17. februara ove godine, a Odbrani da isto učini do 2. marta.

Na statusnoj konferenciji, sudiji Orieju se obratio i optuženi Mladić koji je kazao da očekuje „fer“ suđenje, a da mu se čini da se pred Haškim tribunalom dešava da ga „kadija tuži i kadija sudi“.

„Izražavam protest, mada je nebitno. Radi javnosti želim reći, ja sam teško bolestan, nisam se razbolio po svojoj želji. Meni ne funkcioniše desna strana tijela radi šloga koji sam pretrpio. Ne žalim se za to, niste vi za to krivi, da li je to Božija volja ili je vijetnamski sindrom. Ja sam imao teško breme na leđima, ovo govorim ne radi sebe, nego naroda, koji je u okovima,koji ih pritiskaju sa svih strana. Druže Orie, nije fer od tribunala da me vezujete i ne date kapu da držim a ventilator mi duva oko glave“, rekao je Mladić.

Sudija Orie objasnio je Mladiću da ne bi trebao da vodi računa o narodu, nego o svojoj Odbrani, te pojasnio optuženom da optužnicu podiže Haško tužilaštvo, presuđuje Sudsko vijeće MKSJ/ICTY, prenosi BIRN Justice Report.

(VisokoIN)