Ratko Mladić ima vodu u plućima!

Ratko Mladić, kojem se u Hagu sudi za ratne zločine počinjene u BiH, u sve je težem zdravstvenom stanju nakon što mu je prije nekoliko dana dijagnosticirana teža upala pluća.

Dnevni avaz raspolaže informacijama prema kojima se Mladiću pojavljuje voda u plućima, zbog čega je nesposoban za bilo kakve aktivnosti, a posebno praćenje suđenja.

Kako je protekle sedmice čulo u Hagu, Mladić je zbog upale pluća jedno vrijeme bio u bolnici, nakon čega je vraćen u pritvorsku jedinicu. Njegov spori oporavak i iscrpljenost bili su razlog njegovog nepojavljivanja na statusnoj konferenciji održanoj prošle sedmice.

– Mladić je stalno pod temperaturom koja karakteriše upalu pluća. Veoma je malaksao i nakon izlaska iz bolnice pod stalnom je prismotrom osoblja pritvorske jedinice, ali i ljekara. Posljednjih dana njegovo zdravstveno stanje se na momente pogoršava, jer mu se pojavljuje voda u plućima. Za sada se ne zna šta uzrokuje pojavu vode, ali on je skoro pa nesposoban za bilo kakve aktivnosti – kaže Avazov izvor blizak osoblju pritvorske jedinice Haškog tribunala.

Mladić, kaže izvor lista, skoro paranoično insistira da ga pregleda tim ljekara iz Beograda, što je Haški tribunal već odobrio.

Prema izjavi Nerme Jelačić, portparola Haškog tribunala, tim specijalista iz Srbije koji će u skladu s pravilima Tribunala biti u mogućnosti da u pritvorskoj jedinici pregleda optuženog Ratka Mladića, u Hag stiže ove sedmice.

– Mi nećemo u javnost iznositi tačno vrijeme kada će ti pregledi uslijediti, niti ćemo iznositi rezultate pretraga koje oni budu radili. Shodno pravilima Tribunala, mi ne možemo davati u javnost ni informacije o zdravstvenom stanju bilo kojeg pritvorenika – ističe Jelačić.

Ona navodi da ovo nije prvi ni posljednji put da pritvorenici Haškog tribunala traže da ih pregleda specijalista po njihovoj želji. Napominje da ti specijalisti “mogu obavljati samo preglede, ali ne mogu propisivati nikakve tretmane lijekovima”.

Upućeni u ono što se događa u pritvorskoj jedinici, tvrde da je veliko pitanje hoće li Ratko Mladić biti zdravstveno sposoban za praćenje naredne statusne konferencije, zakazane za 8. decembar.

(VisokoIN/Avaz)