Razbija li se mreža perača para narkobosa Tita Gačanina u Sarajevu: Uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović

U Sarajevu je uhapšen Dženis Kadrić, kojeg su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine priveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kadrić, koji je važio za tjelohranitelja također uhapšenog šefa narkokartela Edina Gačanina Tita, priveden je, između ostalog, zbog sumnje u pranje novca.

Gačanin osuđen
Zbog sumnje u iste kriminalne aktivnosti uhapšen je i Alem Hodović. Nezvanično, uhapšeni se dovode u vezu sa advokatom Zlatanom Ibrišimovićem koji je također bio uhapšen zbog sumnje u pranje para.

I Hodović i Kadrić se povezuju i sa Gačaninom.

Jedan od najvećih narkodilera u Evropi, Edin Gačanin, sklopio je u decembru sporazum sa Državnim tužilaštvom Nizozemske.

Kako se navodi, Gačaninu je suđeno pred sudom u Roterdamu. Sud je odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Na američkoj crnoj listi
Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Edin Gačanin rođen je u Bosni i Hercegovini, ali je odrastao u nizozemskoj regiji Breda nakon što su njegovi roditelji izbjegli ratnih 1990-ih.

Poznat je kao šef velikog narkokartela Tito i Dino.

Gačanin je prošle godine završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Indikativno – njegovo ime objavljeno je u paketu sa imenom bivšeg šefa Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice.