Realna opasnost za ponovno uvođenje viza

Postoji realna opasnost da se zemljama zapadnog Balkana ponovo uvede vizni režim za šengensko područje ukoliko se hitno ne riješi problem lažnih azilanata, smatra izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon

Ona je podsjetila da se u okviru evropskih institucija upravo vode razgovori o mehanizmu suspenzije bezviznog režima.

“Riječ je o mehanizmu suspenzije koji je predložila Evropska komisija u junu ove godine. To je bila reakcija na talas svih lažnih azilanata koji su putovali u Belgiju, Švedsku, Luksemburg, Njemačku…”, rekla je Fajon u intervjuu za beogradske “Novosti”.

Prema njenim riječima, ako to bude usvojeno, zemlje članice će imati mogućnost da nekoj “trećoj” zemlji, ne samo sa zapadnog Balkana, suspendiraju bezvizni režim najprije na pola godine, zatim da produže na devet mjeseci i konačno da se zemlja stavi na “crnu” šengensku listu.

“U utorak su o tome razgovarali ministri unutrašnjih poslova zemalja članica. Taj isti dokument postoji i u Evropskom parlamentu, u nadležnom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. Istovremeno, Odbor za vanjske poslove dat će svoje mišljenje”, rekla je ona.

Fajon je navela da je Evropska komisija, između ostalog, predložila da broj azilanata može da se poveća najviše 50 posto u odnosu na prosjek u posljednjih šest mjeseci prije uvođenja viza.

Novi mehanizam bi mogao stupiti na snagu, kako je rekla, kada bude dogovoreno o svim detaljima i oni budu usvojeni u Parlamentu i Vijeću. “Pretpostavljam, tokom sljedeće godine. Zemljama članicama se veoma žuri.”

Na pitanje koliko je trenutno opasna situacija za zapadni Balkan i Srbiju, ona je rekla “u atmosferi koja danas vlada u EU, situacija je opasna”, prenio je Tanjug.

(VisokoIN/Fena)