Redovan seks nas čini zdravijim

Redovan seks osim što vas zbližava sa partnerom, može vas učiniti i zdravijom osobom. Evo nekih dobrobiti redovnog upražnjavanja seksualnih odnosa.

Manje stresa
Istraživanje sa Univerziteta West of Scotland otkriva da osobe koje imaju seks dva puta nedeljno bolje izlaze na kraj sa stresnim situacijama. To se dešava jer se hormoni endorfin i oksitocin oslobađaju tokom seksualnog odnosa i aktiviraju centre zadovoljstva u mozgu, koji relaksiraju cijelo tijelo.

Ljepši san
Doživljavanje orgazma će vam sigurno pomoći da lakše i kvalitetnije spavate. Još jednom je za to zaslužan endorfin koji opušta tijelo i um. Tokom orgazma luči se i prolaktin, čiji su nivoi inače viši kada spavamo. Međutim žustar seks nas puni energijom tako da se nakon njega nećemo osjećati pospano. Za bolji san, odlučite se za lagano vođenje ljubavi umjesto energičnih igrica.

Smanjuje bol
Nalet hormona nakon seksa ublažava bol bilo da je riječ o bolnim leđima ili glavobolji. Endorfin, koji se luči nakon odnosa ima efekat sličan morfijumu i šta god da vas je boljelo prije seksa, vjerovatno će nakon njega proći.

Rjeđe prehlade
Vrele igre vam pomažu da zaobiđete kijavicu, kašljanje i curenje iz nosa. Osobe koje češće upražnjavaju seks imaju više nivoe imunoglobulina A, antitijela koja čuvaju organizam od prehlada i gripa.

Sjaj u licu
Jedna studija je pokazala da osobe koje upražnjavaju seks 4 puta nedeljno, u prosjeku izgledaju 7-12 godina mlađe. Redovan seks oslobađa hormone, među kojima su testosteron i estrogen koji pomažu tijelu da ostane mlado i vitalno.

Blaže menstruacije sa manje grčeva
Kada žena doživi orgazam njena materica prolazi kroz kontrakcije koje oslobađaju tijelo grčeva. Povećan broj ovih kontrakcija takođe pomaže da krv izađe brže i na taj način su mjesečni ciklusi kraći i manje bolni.

Tijelo sa tonusom
Seks daje sličan efekat kao i kardio vježbe. Jedan seksualni odnos može sagorjeti od 85-250 kalorija, zavisno od dužine sesije. U stvari kardiolozi smatraju seksualnu aktivnost jednakom sa umjerenim kardio treningom.

(VisokoIN)