Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je riječ o cijeni sa 5.874 dolara po toni, što je posljedica suša na plantažama u zapadnoj Africi. Ovaj iznos, zabilježen na tržištu roba u New Yorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine, prenio je BBC.

Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posljedica fenomena klimatskog sistema El Nino.

“Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Nino, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suhog vremena”.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cijenu za potrošače, napominje BBC.

Proizvođač čokolada ”Hershey” u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača “Which?” saopćilo je da su cijene nekih prazničnih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cijene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.