Ribar objasnio zašto se sada pojavilo tijelo mladića

Renato Grbić, ribar i vlasnik restorana na obali Dunava u Beogradu, koji je od utapanja u rijeci spasio veliki broj osoba, ispričao je reporterki N1 da je tijelo mladića, za kojeg se sumnja da je nestali Splićanin Matej Periš, isplivalo zbog porasta temperature posljednjih dana.
“U vrijeme kada je (Matej op.a.) skočio, temperatura je bila nekoliko stepeni niža i to je kao meso u frižideru, ono tada može duže opstati. Zadnjih dana počele su temperature rasti preko 25, 26 stepeni. Temperatura je doprinijela da organizam truli brže i da tijelo postaje kao balon, lopta. Rekao sam i prvih dana da on nije mogao prijeći Pančevački most, s obzirom na to da tu ima dosta krša, loma, od Drugog svjetskog rata, to su naslage armature, panjeva, naših ribarskih mreža“, rekao je Grbić za N1.

Kada je voda postala toplija, tijelo je isplivalo, 300, 400 metara od mosta, precizirao je Grbić i dodao: “Ovo je jedno od najukletijih mjesta ovdje”.

On je podsjetio na mladiće koji su na tom mjestu autom sletjeli u rijeku, na dvije osobe koje su se tu utopile i na nekoliko ubistava na istom mjestu.

“I eto, nažalost i Matej se zakačio za ponton. Ovo je ukleto mjesto Ade Huje, obilježeno tragedijama”, kaže.
Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo je da je tijelo mlađeg, za sada nepoznatog muškarca nađeno jutros u Dunavu kod Ade Huje.

“Dežurni zamjenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio je uviđaj na mjestu događaja i naložio obdukciju, toksikološke i analize DNK-a, kojima će se utvrditi identitet zasad osobe NN, kao i uzrok smrti. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Više javno tužilaštvo u Beogradu će pravovremeno obavijestiti javnost o rezultatima spomenutih analiza koje obavlja Institut za sudsku medicinu“, navodi tužilaštvo.

Otac Mateja Periša, Nenad Periš, potvrdio je prethodno da ga je srpska policija obavijestila o tome da je u Dunavu kod Ade Huje pronađeno tijelo mladića, koje po opisu i odjeći odgovara njegovom sinu.

On će tokom dana otići u Beograd gdje će uraditi i upoređivanje svog sa DNK pronađenog tijela.

Podsjetimo, tijelo su jutros nešto iza 9:00 sati uočili mornari. Policija je odmah alarmirana.

Za Perišem se traga od 31. decembra prošle godine, kada je misteriozno istrčao iz beogradskog kluba “Gotik”. Potraga je bila skoncetrisana na rijeku Savu, ali i priobalje. Odjeća koju je Matej kobne večeri imao na sebi poklapa se sa odjećom na pronađenom tijelu.
N1.