Ringišpil: Dosad 17 uhapšenih u Visokom, Kiseljaku, Ljubuškom, na Palama…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su započeli s provođenjem operativne akcije ‘Ringišpil’.

Aktivnosti u ovom predmetu provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Republike Srpske.

U srijedu su na području Kiseljaka izvršeni pretresi na pet lokacija i uhapšene su dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, zloupotreba osiguranja, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera ili utega, davanje lažnog iskaza i pranje novca, čime je oštećen bužet BiH i druga pravna lica za višemilionski iznos.

Aktivnosti po predmetu nastavljene su i danas.

Izvršeni su pretresi objekata na više lokacija na području Visokog, Pala, Istočne Ilidže i Ljubuškog, a u prostorije SIPA-e pozvan je veći broj osumnjičenih osoba, od kojih je 15 uhapšeno također zbog postojanja istih osnova sumnje.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, određena dokumentacija, skupocjena vozila ukupne vrijednosti više od milion KM, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi.

Kriminalistička obrada uhapšenih osoba je i dalje u toku, a o njihovom daljem statusu će odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Vezani članci

Josip Pejaković: Visoko će tek pokazati svoj potencijal

VISOKOIN.COM

Nesvakidašnja priča iz Visokog: Arman i Alma se upoznali u autobusu, pa odlučili da njime idu na vjenčanje

VISOKOIN.COM

Admir Babić (SDP): Mještani Dubrava su mi poslali ove slike, vrijeme je da se konačno riješi ovaj problem

VISOKOIN.COM

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM