Ringišpil: Dosad 17 uhapšenih u Visokom, Kiseljaku, Ljubuškom, na Palama…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su započeli s provođenjem operativne akcije ‘Ringišpil’.

Aktivnosti u ovom predmetu provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Republike Srpske.

U srijedu su na području Kiseljaka izvršeni pretresi na pet lokacija i uhapšene su dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, zloupotreba osiguranja, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera ili utega, davanje lažnog iskaza i pranje novca, čime je oštećen bužet BiH i druga pravna lica za višemilionski iznos.

Aktivnosti po predmetu nastavljene su i danas.

Izvršeni su pretresi objekata na više lokacija na području Visokog, Pala, Istočne Ilidže i Ljubuškog, a u prostorije SIPA-e pozvan je veći broj osumnjičenih osoba, od kojih je 15 uhapšeno također zbog postojanja istih osnova sumnje.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, određena dokumentacija, skupocjena vozila ukupne vrijednosti više od milion KM, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi.

Kriminalistička obrada uhapšenih osoba je i dalje u toku, a o njihovom daljem statusu će odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

U požaru u kući u zeničkom selu Hajkovići smrtno stradale dvije žene

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Donesena odluka o privremenoj obustavi radova u RMU Zenica

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com

Uhapšena još trojica osumnjičenih za teroristički napad u Moskvi

Visokoin.com