Ruska raketa završila u Poljskoj, Varšava traži objašnjenje od Moskve

Poljska će od Moskve tražiti objašnjenje za “novu povredu zračnog prostora” ruskom krstarećom raketom, saopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

– Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi terorističke zračne napade na stanovništvo i teritorij Ukrajine, prekine rat i pozabavi se unutarnjim problemima zemlje – dodao je portparol ministarstva Pawel Wronski u saopćenju.

Rusija je rano u nedjelju nakratko povrijedila zračni prostor Poljske krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, saopćile su poljske oružane snage.

– Dana 24. marta u 4:23 ujutro došlo je do povrede poljskog zračnog prostora jednom od krstarećih raketa koje su tijekom noći lansirale zračne snage dugog dometa Ruske Federacije – objavile su poljske oružane snage na platformi X .

– Objekt je ušao u poljski prostor blizu grada Oserdow i tamo se zadržao 39 sekundi. Tokom cijelog leta promatrali su ga vojni radarski sistemi. Ruski projektil ušao je oko 2 kilometra u poljski zračni prostor prije nego što se vratio u Ukrajinu – rekao je portparol poljske vojske.

– Jedna od ovih (ruskih) raketa u 4:23 ušla je u naš zračni prostor, krećući se brzinom od gotovo 800 kilometara na sat. Išla je oko 2 kilometra preko granice – rekao je Jacek Goryszewski novinarima. ”

Rusija je u nedjelju lansirala 57 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, uključujući na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici. Rusija već danima bombardira Ukrajinu, a Moskva te napade opisuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih ruskih predsjedničkih izbora.

Oružane snage su ranije saopćile da su poljski i saveznički zrakoplovi bili aktivirani tokom napada kako bi se osigurala sigurnost zračnog prostora Poljske.