Ruski milijarder pod sankcijama kupio firmu Zvečevo

Poznata požeška firma Zvečevo, koja je imala dugotrajne poslovne probleme, sada ima novog vlasnika – ruskog milijardera Denisa Štengelova. Većinski vlasnik Zvečeva, Zdravko Alvir, prodao je više od 75 posto udjela u firmi Flexway Adriatic, zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway, koja je postala novi vlasnik Zvečeva.
Flexway Adriatic, koja ima sjedište u slobodnoj zoni Dubai, obavezna je objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalog udjela u Zvečevu, piše Jutarnji. Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto.

Denis Štengelov, vlasnik Flexwaya, većinski je vlasnik jedne od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-a, koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda i poslastica. Također, posjeduje maloprodajni lanac Jarče u Rusiji. Unatoč bogatstvu vrijednom 1,3 milijarde dolara, Štengelov je na popisu sankcioniranih osoba zbog Ukrajine.

Zvečevo je u 2022. godini imalo oko 150 zaposlenih i ostvarilo je prihod od 10,6 miliona eura, ali i gubitak od malo više od 800.000 eura. Firma je već ranije prodala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića, a operativno upravljanje i pripadajuću imovinu preuzela je firma Alca iz Zagreba. Problemi u firmi datiraju još od 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka.

Zvečevo je započelo s proizvodnjom alkoholnih pića, a kasnije je uvelo i proizvodnju konditorskih proizvoda. U konačnici, oba ta biznisa su prodana.