SAD kontra Čovićevog prijedloga: Izmjene samo kroz Ustav

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga, navedeno je iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

– Najistaknutija od ovih odluka odnosi se na tročlano predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ECHR-a, naglasili su oni.

– Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani. Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom sastanka EU-SAD 2021-2022. olakšao razgovore o ustavnoj/izbornoj reformi sa političkim strankama. Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena, zaključili su iz ambasade.

Podsjetimo, lider HDZ-a Dragan Čović rekao je danas da “kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to nije moguće kroz izmjene Ustava, već je ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.