SAD zabranile upotrebu ruskog softwarea Kaspersky

Sjedinjene Američke Države su zabranile saveznim agencijama upotrebu kompjuterskog softwarea koji proizvodi kompanija Kaspersky Lab zbog zabrinutosti o povezanosti ove kompanije s Kremljem i ruskim špijunskim operacijama, prenosi Fena.

Direktiva, koju je izdala privremena ministrica za sigurnost Elaine Duke, donesena je u trenutku kada različite američke sigurnosne i obavještajne agencije, te nekoliko odbora Kongresa, istražuju rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, izvještava Associated Press.

Iz Kasperskyja su saopćili da je ova kompanija razočarana direktivom i insistiraju da nemaju “nikakve neetičke veze ili odnose s bilo kojom vladom, uključujući rusku”.

Duke je naredila svim američkim saveznim agencijama i ministarstvima da prestanu koristiti proizvode ili usluge koje je direktno ili indirektno isporučila ova kompanija, koja se nalazi u ruskom vlasništvu i pod ruskim rukovodstvom.

Direktivom se agencijama daje 30 dana da saznaju da li koriste neke Kasperskyjeve proizvode. Sporni software mora biti uklonjen sa svih informatičkih sistema u roku od 90 dana.

– Ovo ministarstvo je zabrinuto zbog veza između određenih zvaničnika u Kasperskyju i ruskih obavještajnih i drugih vladinih agencija – navodi se u direktivi.

Također se navodi da je to ministarstvo zabrinuto zbog ruskih zakona koji bi dopustili ruskim špijunskim agencijama da prisile Kaspersky da im pruži pomoć ili presretne komunikaciju koja prolazi kroz ruske mreže.

– Rizik da bi ruska vlada, djelujući samostalno ili u saradnji s Kasperskyjem, mogla iskoristiti pristup dobijenim putem Kasperskyjevih proizvoda kako bi kompromitirala savezne podatke i informacijske sisteme, ima direktne implikacije po američku nacionalnu sigurnost – navedeno je u direktivi.