Safet Sušić: “Vrijeme je da BiH ode na Svjetsko prvenstvo'”

Selektor Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, uoči sutrašnje utakmice sa Grčkom u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, kazao je da će Grci biti težak protivnik, s obzirom da se nalaze među prvih 20 reprezentacija na svjetskoj rang listi i da su posljednjih godina uvijek prisutni na evropskim i svjetskim prvenstvima.

“Spremni jesmo za veliko takmičenje, to svi od nas očekuju i ja se nadam da možemo da budemo prvi. Kad smo kompletni imamo zaista dobru ekipu. Međutim, naš problem je što mi nemamo 20-30 vrhunskih igrača kao što to imaju velike reprezentacije. Mi imamo grupu igrača koji imaju izuzetan talenat i izuzetan kvalitet i kad smo spremni onda možemo da stvorimo probleme svakoj reprezentaciji“, istakao je popularni Pape.

Selektor bosanskohercegovačke reprezentacije podsjetio je da u kvalifikacionom periodu ne treba zaboraviti ni reprezentaciju Slovačke, te da je poslije utakmice sa Grčkom, pred reprezentacijom BiH još pet važnih mečeva.

„Ja se nadam, kao i svi ljubitelji fudbala kod nas, da je došlo vrijeme da odemo na Svjetsko prvenstvo“, kazao je Sušić.

Nakon povrede veznog igrača Miralema Pjanića, još uvijek je upitno da li će on zaigrati na utakmici u petak. Sušić je kazao kako će odluku da li će Pjanić igrati u petak prepustiti upravo njemu.

„Na današnjem treningu trčao je svega 10-15 minuta. Sutra ima još jedan trening, ali ni na njemu se ne može zaključiti da li može da igra. Spreman nije da igra 90 minuta, ali samo prisustvo njegovo na terenu puno bi značilo za nas. Vidjećemo, ja znam da su male šanse da on igra, ali ako bude mogao, igraće. Ako ne, onda ćemo tražiti neko drugo rješenje“, pojasnio je Sušić.

Utakmicu protiv Grčke ocijenio je jednom od najvažnijih, ali je dodao da nije puno značajnija od naredne protiv reprezentacije Latvije.

„Igramo protiv direktnog konkurenta za prvo mjesto. Igrali smo kod njih neriješeno, uzeli smo bod, sad svi očekuju da mi pobijedimo ovdje kod nas na našem terenu. Ja se nadam da će tako i da bude, bez obzira što smo dosta hendikepirani u ovom susretu. Najvjerovatnije da Pjanić neće igrati, Salihović isto tako neće igrati, ali i pored toga smatram da možemo da sastavimo zaista dobru ekipu koja može da ostvari naše želje, a to je da pobijedimo Grčku“, uvjeren je bio Sušić.

Najviše pažnje u regionu ipak izaziva sutrašnja utakmica između reprezentacija Hrvatske i Srbije, koja će biti odigrana u zagrebu. Za Sušića je favorit Hrvatska.

„Favorit je Hrvatska, s obzirom da u ovom trenutku imaju bolju reprezentaciju, trenutno bolje stoje i na svjetskoj rang listi i na tabeli. Igraju kod kuće, pred svojom publikom, treba očekivati da Hrvatska pobijedi tu utakmicu, ukoliko žele da budu prvi. Mada, ni njima neće biti nimalo lako. Ne treba zaboraviti da Srbija još nije izgubila šansu da bude eventualno druga u svojoj grupi, ali ipak Hrvatska ima i bolje igrače i bolju reprezentaciju“, kazao je Safet Sušić u intervjuu za agenciju Anadolija.

(VisokoIN/AA)