Sali Beriša: Nema ujedinjenja s Kosovom, ali Srbiji nećemo dati ni metar zemlje

Albanski premijer Sali Beriša izjavio je danas da ujedinjenje Albanije sa Kosovom nije opcija koja se razmatra, ističući da je integracija u Evropsku uniju, bez bilo kakve promjene granica, u najboljem interesu i za Albaniju i za Kosovo.

“Projekat ujedinjenja Albanaca je projekat integracije u EU i garantujem da kada Albanci u Albaniji i na Kosovu dosegnu standarde članice EU, bit će im bolje nego ikad u njihovoj historiji. To je projekat i mi treba da vidimo svoju budućnost u EU”, rekao je Beriša odgovarajući na pitanje grupe studenata sa Kosova u posjeti Tirani.

Osvrćući se na situaciju na sjeveru Kosova, u Mitrovici, Beriša je rekao da je “najbolji nacionalni interes Albanaca očuvanje postojećih granica”, prenio je AP.

“Albanci ne treba da prihvate, u bilo kom slučaju ili okolnostima, da izgube čak i jedan kvadratni metar zemlje. Ukoliko Albanci zatraže promjenu granice, ponovo crtanje mapa, mogu da garantujem da će biti nezasluženih gubitaka albanskih teritorija”, rekao je Beriša.
Albanski premijer je takođe rekao da Tirana pažljivo prati razvoj situacije u albanskoj zajednici u Preševu, navela je američka agencija.

(VisokoIN/Tanjug)