SAMO U BIH: GRUPA MUŠKARACA NELEGALNO IZRADILI PEČAT I MEMORANDUM IZBIH I OSNOVALI SVOJ DŽEMAT

Povodom protesta grupe građana koji su se proglasili kao “džemat Žabljak”, a koji su održani danas u Mostaru, Muftijstvo mostarsko podsjeća kako je o aktivnostima ove grupe koja je u proteklih godinu dana više puta nasrtala na predstavnike Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški i vakufsku imovinu u ovom gradu informiralo više instance Islamske zajednice, ali i nadležne policijske organe i službe Grada Ljubuški.

Javnost podsjećaju da je u protekloj godini ova grupa građana obijala ulazna vrata i upadala u vjerske objekte, te nelegalno, bez pribavljanja bilo kakvih saglasnosti od nadležnih organizacionih jedinica i službi Islamske zajednice kao i nadležnih državnih organa, vršila radove na više vjerskih objekata na području Medžlisa Ljubuški.

“Ovakvim postupanjem navedena grupa je prouzrokovala nepopravljivu štetu na pojedinim vjerskim objektima koje je ova zajednica dužna da štiti i koje je stavila na listu peticije za proglašenje nacionalnim spomenikom. U normalnim okolnostima, Islamska zajednica u BiH bi toplo prihvatila pomoć i zalaganja svih svojih vjernika i građana. Međutim, za Islamsku zajednicu je neprihvatljiv način na koji je to urađeno, posebno ako se ima u vidu da je to urađeno silom uz prouzrokovanje štete, bez dogovora, potrebnih saglasnosti i dozvola kao i bez uvida ko i iz kojih sredstava vrši radove”, navodi se u obavještenju.

Mirno rješenje problema

Dalje se kaže da je u cilju mirnog rješenja problema te nastavka saradnje za opću dobrobit svih s navedenom grupom organizovan sastanak, na kojem je dogovoreno da sve buduće aktivnosti grupe moraju biti usklađene s nadležnim tijelima Islamske zajednice, te pribavljena odgovarajuća odobrenja nadležnih državnih organa.

“Nažalost, neposredno nakon održanog sastanka i postignutog dogovora, spomenuta grupa je nastavila sa svojim upadima i neprihvatljivim ponašanjem kao da prethodni dogovor nije postignut. S obzirom na to, odgovorne osobe Izvršnog odbora (IO) MIZ Ljubuški su se u skladu sa svojim dužnostima suprotstavile ovakvim nelegalnim radnjama i ugrožavanju vjerskih objekata za koje su odgovorni. Suočena sa otporom odgovornih osoba navedena grupa se fokusirala na njihovo diskreditiranje, a pogotovo glavnog imama, predsjednika IO Medžlisa i muftije mostarskog, kako upućivanjem raznih pisama, tako i iznošenjem neistina putem društvenih mreža i web portala”, podsjećaju iz Mostarskog muftijstva.

Naglašeno je da se po pitanju nezakonitih radnji ova grupa građana, nažalost, nije zaustavila samo na građevinskim radovima. Bez dozvole i mimo svih procedura i važećih normativnih akata Islamske zajednice u BiH ona je izvršila organizovanje nelegalnih struktura, zloupotrebljavajući ime Islamske zajednice.

Navodeći primjere kršenja normativnih akata Islamske zajednice u BiH, iz Muftijstva mostarskog ističu kako je ta neformalna grupa u tu svrhu „obavijestila javnost“ da su formirali tzv. džemat Žabljak i izabrali džematski odbor, te su nelegalno izradili pečat i memorandum džematskog odbora, koje znakove je Islamska zajednica registrirala i zaštitila.

Zloupotreba pečata

“Zloupotrebljavajući ovako izrađeni pečat i znak Islamske zajednice u BiH navedena grupa je zakazala i održane proteste, a postoje indicije da su na isti način i pod paravanom nepostojećeg ‘džemata Žabljak’ prikupljana i novčana sredstva od građana. U koje svrhe su navodno prikupljana ova novčana sredstva i za koje namjene su korištena, trenutno nije poznato”, ističe se u obavještenju.

U daljim obrazloženjima se kaže da je, s obzirom na razne nelegalne radnje, a pogotovo zbog obijanja i ugrožavanja džamije na Žabljaku, te izrade i zloupotrebe zaštićenog znaka i pečata Islamske zajednice u BiH, MIZ Ljubuški putem svog zakonskog opunomoćenika podnio dvije krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona.

Stoga je, imajući u vidu rašireno i progresivno nelegalno djelovanje ove grupe građana, Medžlis Islamske zajednice Ljubuški u svrhu zaštite vakufske imovine i očuvanja kulturne baštine grada Ljubuški angažovao zaštitarsku firmu za osiguranje džamije Žabljak, što navedenoj grupi očigledno smeta.

Današnjim obavještenjem Muftijstvo mostarsko želi informisati javnost, a posebno stanovnike i džematlije Ljubuškog, da jedina legalna organizaciona jedinica Islamske zajednice na tom području jeste Medžlis Islamske zajednice Ljubuški koji se sastoji od samo jednog džemata – Džemat Grad Ljubuški.

“Sve druge organizacije koje u svojim nazivima koriste naziv džemat samo su prevara javnosti zbog ostvarenja nekih drugih, samo njima poznatih ciljeva. Moramo također naglasiti, da ovo nije usamljeni napad na vakufsku imovinu s područja ovog Muftijstva. Na području Grada Mostara također postoje slični problemi gdje su pojedinci uzurpirali vakufsku imovinu, a u čijoj zaštiti se ova zajednica suočava sa opstrukcijama i nedostatkom zaštite nadležnih organa”, kaže se u obavještenju.

Očuvanje vakufske imovine

Na kraju je istaknuta opredijeljenost Islamske zajednice u BiH i Mostarskog muftijstva da se svim zakonskim sredstvima i putem nadležnih državnih organa bori za očuvanje vakufske imovine i njeno korištenje u skladu sa islamskim propisima i pravilima ove Zajednice.

Podsjećamo, džematlije iz Ljubuškog nezadovoljne predstavnicima Islamske zajednice u svome mjestu danas su u Mostaru održale mirno protestno okupljanje ispred Mostarskog muftijstva na trgu Musala navodeći kako su im oduzeta osnovna vjerska prava.

Nezadovoljne džematlije Ljubuškog u borbi sa svoja vjerska prava su iznijeli zahtjeve koje očekuju da im ispuni muftija mostarski Selem Ef. Dedović.

Oni traže od mostarskog muftije da dođe u Ljubuški i razgovara sa džematlijama, da održi vanrednu Skupštinu i podnese financijski izvještaj džematlijama nakon 20 godina, da raspiše vanredne i fer izbore, te da se ef. Šemso Gegić razriješi dužnosti kao i izvršni odbor koji, kako tvrde oni opstaje nelegalno i bez fez izbora već punih 20 godina.

Također traže da se njihovi vakufi i haremi ubuduće i nikada više ne rasprodaju i ne preimenuju u cilju preprodaje i mahinacija, te da džematlije i povratnici imaju transparentan uvid u sve novčane donacije medžlisa Ljubuški, jer kako ističu, to su ipak novčana sredstva za povratnike i članarine džematlija.