Šatorović: Vlada FBiH je uradila sve da ukine što je više moguće radničkih prava

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović izjavio je danas u Sarajevu da sindikati neće odustati od borbe da bude usvojen Zakon o minimalnoj plati kojim će ona biti definisana u iznosu 1.000 KM.

U Prvomajskom proglasu naveo je da su svjesni da 1.000 KM nije dostatno, ali bi i to svakako bilo velika pomoć desetinama hiljada radnika i radnica koji sada dobijaju 596 KM.

Dodao je da u ovom trenutku, nažalost, hiljade naših kolega i kolegica traže način da zauvijek napuste zemlju u potrazi za sigurnijim i dostojanstvenijim životom, dok se poslodavci “žale” da nema dovoljno radne snage i žele mjesto naših ljudi dovesti radnike iz Azije i Afrike.

-Nemamo ništa protiv slobode kretanja radnika niti protiv kolega i kolegica iz bilo kojeg dijela svijeta. Ono protiv čega jesmo je činjenica da poslodavci nisu spremni našim ljudima ponuditi uslove koje nude stranim radnicima. Nećemo prihvatiti da se naši radnici posmatraju kao trošak, a ne kao oni koji tim istim poslodavcima omogućavaju lagodan život – poručio je Šatorović.

Naglasio je da poslodavci zaboravljaju, namjerno ili slučajno, da rad i radnik stvaraju profit i da na osnovu njih žive i poslodavci i država, te da je najmanje što radnici zaslužuju da za taj svoj rad budu adekvatno plaćeni i da mogu dostojanstveno živjeti u svojoj domovini, sa svojim porodicama i prijateljima.

Precizirao je da su ukupni prihodi svih privrednih društava u FBiH tokom 2022. iznosili 68,3 milijarde KM, što je za 11,99 milijardi KM više u odnosu na prethodnu godinu, od čega je čisti profit skoro četiri milijarde KM – a kažu da nema novca za povećanje plate.

Šatorović je naglasio da poslodavci kažu da je nerealna minimalna plata od 1.000 KM i da će bankrotirati, “a sve to govore u odijelima koja koštaju 10 minimalnih radničkih plata dok planiraju na kojoj egzotičnoj destinaciji će ove godine provesti odmor i birajući novi luksuzni automobil – prešućujući da na račun tih radnika iz godine u godinu bilježe višemilionske profite”.

-Vlada Federacije BiH je prethodnih osam godina radila sve da uruši radnički pokret, ugasi sindikate i ukine što je više moguće radničkih prava. Svakim novim prijedlogom zakona su predlagana manja prava za radnike i radnice. Išla je na ruku svim poslodavcima koji su zabranjivali sindikalno organizovanje radnika, podržavali ih u izbjegavanju kolektivnog pregovaranja i potpisivanja kolektivnih ugovora – kazao je Šatorović.

Potcrtao je da osuđuju i sve predstavnike sindikata koji aktivno učestvuju u akciji rušenja radničkih prava, te da je neprihvatljivo da bilo koji sindikalac pristane na bilo kakve ponude kojima se radnicima baca prašina u oči, a ide na ruku poslodavcima i Vladi.

-Cilj moraju biti potpuna zaposlenost, uz dostojanstven rad za sve, formalizacija neformalnog rada i ukidanje nesigurnog rada – poručio je Šatorović.