Saudin Sivro: Neistina je da će 14.500 radnika dobiti povećanje plata za 5%

Koordinacija sindikata oštro je osudila, kako kažu, bezobrazno nepravednu Odluku Vlade KS kojom se izazivaju socijalni nemiri. Ovo su istaknuli jer danas je Vlada Kantona Sarajevo obznanila svoju Odluku o utvrđivanju osnovice i boda za obračun plaće zaposlenim koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, za 2023. godinu, a koja podrazumijeva uvećanje plaće za pet posto za više od 14.500 uposlenika.

Tom Odlukom je utvrđena osnovica za obračun plaće u iznosu od 330 KM, kao i bod u iznosu 1,05. Isplata uvećanih plaća će uslijediti po usvajanju Budžeta za tekuću godinu, a u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta KS. Po usvajanju Budžeta, uposlenicima će retroaktivno biti isplaćena i razlika uvećanja plaća za period trajanja Odluke o privremenom finansiranju.

“S tim u vezi a cijeneći potrebu da javnost očekuje objektivnost i istinitost svih informacija, u ime Koordinacije sindikata sindikata, koja u Kantonu Sarajevo zastupa preko 22.000 radnika, uključujući i 14.500 radnika koji plaću primaju putem Budžeta Kantona Sarajevo upućujemo oštru reakciju na bezobrazno nepravednu Odluku Vlade Edina Forte kojom se izazivaju socijalni nemiri u Kantonu Sarajevo, a kako slijedi: ‘Neistina je da će 14.500 radnika dobiti povećanje plata za 5%'”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo.

Istaknuo je i da oko 1.500 radnika, koji primaju u najnižim platnim razredima, neće dobiti nikakvo povećanje.

“To je obmana javnosti koju je plasirala Vlada Edina Forte, odlazećeg premijera Kantona Sarajevo, jer oko 1500 radnika, koji primaju u najnižim platnim razredima, neće dobiti nikakvo povećanje. Ti radnici koji su najviše pogođeni „galopirajućom“ inflacijom primaju najnižu (zagarantovanu) platu koja je veća od njihove osnovne plate i povećanje njihove osnovne plate za 5% njima ne znači ništa a nama u sindikatima, kao i cjelokupnoj javnosti, to je potvrda da Vlada Kantona Sarajevo misli samo o sebi, direktorima zavoda, dekanima i profesorima sa UNSA i svima onima čije su plate preko 2400 KM i više“, naveo je Sivro.

Vlada Kantona Sarajevo je, dodaje on, donijela jednostranu odluku koja će prouzrokovati “ogromno nezadovoljstvo koje će prerasti u socijalne nemire, masovne proteste i štrajkove i koji će biti fakturisani novoj Vladi Kantona Sarajevo”.

Prethodno je, podsjeća Sivro, Koordinacija sindikata donijela odluku o prolongiranju štrajka upozorenja za 22. februar, a koji je bio zakazan za 23. januar, u namjeri da novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo pruži šansu za uspješne pregovore i sporazuman dogovor Vlade i Koordinacije sindikata.

“Nažalost, današnjom Odlukom Vlada Kantona Sarajevo je vruć krompir dala predstavnicima stranaka vladajuće većine i zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji će morati birati između provođenja današnje Odluke kroz donošenje Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo i istovremenih socijalnih nemira, protesta i štrajkova, s jedne strane i poništenja današnje Odluke i zaduženja novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo da sa sindikatima potpiše sporazume koji garantuju pravo, poštenje i pravdu da se plate povećaju u jednakom mjesečnom iznosu od 120,00 KM netto svim radnicima”, rekao je Sivro.

Koordinacija sindikata će, zaključuje Sivro, “iskoristiti sve svoje resurse u sindikalnoj borbi uključujući i lobiranje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su 30. decembra 2022. godine pokazali da žele dobro radnicima i ubijeđeni smo da radnici, njih 22.000 u Kantonu Sarajevo, imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo”.