SCHMIDTOVA INTERVENCIJA Zahvaljujući SDA dobili smo sjajan zakon o kriminalizaciji političke korupcije

Jedna od važnijih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta tiče se intervencije o kriminalizaciji političke korupcije – i to smo dobili zahvaljujući SDA, piše Raport.

 

Naime, Schmidt je donio detaljne Izmjene Krivičnog zakona po kojoj se politička korupcija, ucjena, mito, korist za (ne)činjenje može kazniti i sa nekoliko godina zatvora.

 

Godinama unazad razne političke partije, uglavnom opozicione SDA-u dokumentovale su djelovanje operativaca ove stranke kojim su članove drugih partija ‘motivirale’ za promjenu političkog dresa ili jednostavno da glasaju ili ne glasaju za određena rješenja koja (ne)odgovaraju SDA-u.

 

Od općinskog nivoa do državnog SDA je provodila svoje metode zahvaljujući višedecenijskoj vladavini nad državnim resursima.

 

Operacije su jednostavne.

 

Ako im nedostaje zastupnik ili im treba odluka koju potpisuje neko drugo odgovorno lice u državnom institucijama, SDA bi posezala za alatkama koje im omogućava vlast.

 

Zastupnicima su se nudila uhljebljenja familije (naravno u državna preduzeća), poslovi za njihove privatne firme (naravno s državom), a onima koji bi se opirali dešavalo bi se obrnuto – neko bi im ostajao bez posla ili bi proživljavao drugačiju privatnu golgotu. Dok se ne ‘uvjeri’ da bi trebao pogurati SDA.

I kulminacija ove političke pljačke desila se nakon prošlih Općih izbora.

Kada su u SDA postali svjesni da im broj glasova neće biti dovoljan, jer im kapacitet srozan skoro na nulu pa Bakiru Izetbegoviću niko nije htio odgovoriti ni na poruku, i da neće moći praviti vlast krenuli su u akciju.

Nakon prve Schmidtove odluke, SDA je shvatila da će im vlast biti moguća jedino ako skupe dovoljan broj delegata u Klubu Bošnjaka. Delegati se biraju u kantonalnim skupštinama, a prema rezultatima izbora SDA je trebala imati 9 delegata što nije dovoljno za predlaganje (pot)predsjednika FBiH.

Preko noći su se kantonalni zastupnici Trojke ‘prekontavali’, pa je su tako u Tuzli dan nakon izbora zastupnici PDA vraćeni u SDA, uz obećanja za razna uhljebljenja.

Slijedilo je Goražde, gdje je ‘preobraćanje’ doživio zastupnik Nijaz Musić nakon što mu Osman Mehmedagić uhljebio kćerku u OSA-u, piše Raport. U Posavskom kantonu su zastupnika izmjestili iz države kako ne bi bio uopće u mogućnosti da glasa o delegatima.

Ovu kriminalnu akciju prepoznao je čak i američki State department koji je na crnu listu, između ostalog i zbog toga, stavio Osmicu.

SDA je dakle svojom kriminalnom akcijom došla do potrebnog broja delegata da kandidira Refika Lendu za potpredsjednika preko kojeg će kasnije blokirati formiranje vlasti.

Oni su svojim djelovanjem potpuno kompromitirali proces konstituisanja Doma naroda FBiH i time Lendo uopće nema stvarni legitimitet kako to predstavljaju.

I sad je Schmidt tim malignim djelovanjima stao ukraj.