12. Augusta 2022.

SDA i HDZ odbili Općoj bolnici dati pet miliona KM. Dobit će samo dva, a KCUS i SKB Mostar ukupno 90 miliona

Ministri SDA i HDZ-a U Vladi FBiH danas su glasali protiv prijedloga da se Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu uplati pet miliona KM, saznaje Raport. Umjesto toga dali su joj dva miliona KM

Naime, na Vladi se ponovo razmatrao Zakon o restruktuiranju zdravstvenih ustanova kojim je predviđeno da KCUS dobije 30 miliona KM, a Sveučilišna bolnica u Mostaru čak 60 miliona KM.

U prvobitnom prijedlogu Vlada FBiH nije uopće uvrstila Opću bolnicu, zbog čega se suočila sa brojnim kritikama. Zbog toga su sad uvrstili Opću bolnicu i predvidjeli da joj uplate mizernih dva miliona KM.
Tokom sjednice ministar Aljoša Čampara predložio je amandman da se i Opća bolnica pomogne ovim Zakonom, jer je jedino bila ona izostavljena te da se za nju izdvoji pet miliona KM. Međutim, za su samo glasali Čampara i ministri iz SBB-a.
Zakonom koji je predložio premijer Fadil Novalić predviđeno je da se faktički pomognu sve bolnice, ali nikome nije bilo jasno zašto je izostavljena sarajevska Opća bolnica. Prema ovom što je danas usvojeno, Opća bolnica ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ dobit će višestruko manje novca od nekih bolnica koje su imale i po duplo manje operativnih i drugih zahvata.