SDA i SBB BiH predali kandidatske liste za lokalne izbore

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore u BiH.

Izetbegović je tom prilikom izjavio novinarima da SBB i SDA izlaze zajednički u koaliciji na ove izbore kada su načelnici u pitanju.

“To je 59 kandidata zajedničkih diljem Federacije BiH, također i u Republici Srpskoj gdje smo najzainteresiraniji za poziciju načelnika u Srebrenici. Na nekim pozicijama nismo skupa, poput Stoca, barem nominalno nismo zajedno, ali ćemo zajednički podržavati Salmira Kaplana”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA izlazi s 2.233 kandidata za općinska vijeća, od toga gotovo 500 u RS-u.

Po njegovim riječima, u RS-u imaju šest kandidata za načelnike, tako da su “što u koaliciji, što sami najprisutnija stranka u BiH”.

Što se tiče Srebrenice, Izetbegović je naveo da će Ćamilu Durakoviću dati svu podršku svake vrste da uspije zadržati poziciju načelnika.

“Za to smo posebno zainteresirani”, istaknuo je Izetbegović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je novinarima da je ovo logičan slijed, da se jedna koalicija na državnom, federalnom, kantonalnom nivou zaokruži na lokalnom.

“Mi smo danas predali koalicijsku listu za načelnike, a svaki politički subjekt je dao odvojene liste za vijećnike. Mislim da s razlogom optimistično ulazimo u kampanju i mislim da je ovo, bez lažne skromnosti ili prejudiciranja, koalicija koja će superiorno pobijediti na ovim izborima”, ocijenio je Radončić.

Dodao je da su svi kandidati za načelnike zajednički, a liste za općinska vijeća su potpuno odvojene, “tu će se vidjeti snaga svake stranke ponaosob”.

Na novinarsko pitanje šta očekuje kada je riječ o RS-u, odgovorio je kako očekuje “da Bošnjaci i dalje ostanu snažan politički faktor” te misli da je u tom smislu “vrlo važno i za BiH, pa i za RS i za nas Bošnjake da naše glasačko tijelo bude jedinstveno”.

Vezani članci

U Visokom do 11.00 sati glasalo 22,1% birača

VISOKOIN.COM

Melina Halilović: Želim bolji život u svom gradu

VISOKOIN.COM

Mirela Mateša Bukva (SDA): Zato što više nećemo dopustiti da drugi preuzimaju naše zasluge, da završavaju ono što smo mi počeli i da prisvajaju projekte SDA!

VISOKOIN.COM

CIK BiH pozvala birače da provjere lokaciju svog biračkog mjesta

VISOKOIN.COM

Halim Zukić: Bit ću načelnik od koristi za sve građane Visokog

VISOKOIN.COM

Refik Kurgaš donirao 30.000KM i ispunio obećanje mještanima B. Mahale (VIDEO)

VISOKOIN.COM