SDA odvojena od realnosti: Pozvali sami sebe da reaguju na divljanje cijena

Stranka demokratske akcije (SDA) u jučerašnjem saopćenju je zatražila od nadležnih inspekcija da počnu sa pojačanim kontrolama distributera goriva.

Kako kažu iz SDA, “oni očigledno trenutnu krizu na svjetskom tržištu koriste za ostvarivanje ekstra profita” te da se “svima koji se žele obogatiti u trenutnoj situaciji moraju izreći kazne”.

Enormna eskalacija
“Cijena goriva na svjetskom tržištu jeste porasla, ali ne u tolikoj mjeri da bi maloprodajne cijene u BiH enormno eskalirale, kao što je sada slučaj”, ističu iz SDA iz koje su, navode, uputili zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u kojem traže da hitno pripremi programe podrške najugroženijim kategorijama stanovništva.

Iz SDA se naročito brinu za penzionere te dodaju da se moraju poduzeti mjere kako bi se ublažili efekti poskupljenja osnovnih životnih namirnica te navode kako u budžetu ima sasvim dovoljno novca da se ublaže posljedice krize.

Bila bi zaista hvalevrijedna ova inicijativa SDA da nije došla sa nekoliko mjeseci zakašnjenja te da na akciju SDA praktično ne poziva samu sebe.
Poznato je da su njeni kadrovi “okosnica” federalne (Fadilove) vlade, iste one koja je uglavnom prespavala mjesece ruske agresije na Ukrajinu, mada su čak i vrapci na grani znali kakav će haos zavladati na svjetskim tržištima nakon strahota na istoku Evrope i područja od kojeg itekako zavise tokovi svjetske ekonomije.

A da ne spominjemo da je i pandemija koronavirusa i dalje aktuelna.

Politička elita
Nestašica hrane i goriva, divljanje cijena… moglo je iznenaditi samo političku elitu, naročito onu na vlasti, odvojenu od realnosti, navikloj da manje-više sve svoje prohtjeve namiruje preko budžeta, čitaj – preko leđa građana.

Otkud sad ovakva briga za narod, penzionere i ostale ugrožene kategorije? Da smo cinični, mogli bismo pomisliti da je kakvom SDA penzioneru “zafalilo” za pijace, pa su se upalili svi stranački alarmi.

Ili je odgovor na drugoj strani, a to je da su u SDA vidjeli da je i “đavo odnio šalu” pa se, brže-bolje, uključuju u “aktivnosti”. Za početak, pisanjem saopćenja… Da li smo nešto drugo od njih, iskreno, i očekivali?