Sedam biljnih lijekova protiv proljetnih alergija

Proljeće znači različite stvari za svakog od nas, ali za veći broj ljudi ono znači suzne oči, začepljeno grlo i nos koji curi. Ako patite od sezonskih alergija svakog proljeća, više nema razloga za strah!

Majka priroda se pobrinula da nam obezbijedi nekoliko lijekova koji nam mogu olakšati kašljanje i kihanje.

Kamilica
Antiupalna svojstva kamilice pomažu kod suhih očiju koja često znaju i da svrbe. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima. Ponavljajte postupak par puta dnevno.

Kopriva
Kopriva djeluje kao antihistamin te pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kihanje i svrab očiju. Pokušajte sa tabletama koprive (300 do 500 mg) ili potražite čaj od njenog lišća.

Nana
Nana je veoma dobar lijek za začepljene disajne puteve. Poboljšajte disanje tako što ćete se inhalirati čajem od svježih ili sušenih listova nane.

Majčina dušica
Čaj od majčine dušice pomaže kod liječenja kašlja, gušenja izazvanog alergijom, a ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Ako je ne možete naći svježu, čaj možete naći u svim biljnim apotekama.

Med
Između ostalih zdravstvenih koristi, med je jako dobar lijek za ublažavanje kašlja i zapaljenja grla. Jedna kašika u šolji čaja bi trebala biti dovoljna količina.

Đumbir
Đumbir može “smiriti” iritaciju upaljenog grla, a naročito je snažan u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svježeg đumbira: u vrelu vodu ubacite pet grama svježe izrendanog đumbira te kuhajte do 10 minuta. Procijedite i ubacite kašiku meda. Možete koristiti i đumbir u prahu.

Ljuta paprika
Ljuta paprika je bogat izvor kvercetina, bioflavonoida koji sprečava oslobađanje histamina i drugih hemikalija koje izazivaju upale i simptome alergije. Ona, takođe, pomaže ublažiti bol kod zapaljenja grla.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com