Senad Pećanin se priključio advokatskom timu Fadila Novalića, pokušat će ga spasiti zatvora

Osuđenik u aferi Respiratori i bivši premijer FBiH Fadil Novalić ima nove članove advokatskog tim.

Kako je Raportu potvrđeno, Novalić, kojeg je Sud BiH osudio na četiri godine zatvora zbog kriminalne nabavke neupotrebljivih kineskih respiratora, angažirao je advokate Elmira Jahića i Senada Pećanina.

Jahić je to u izjavi potvrdio u izjavi za Raport.

Novalića je zastupala advokatska kancelarija Vasvije Vidović. Kako je Raportu rečeno, dvojac Pećanin-Jahić pridružit će se timu zbog obimnog posla u sastavljanju apelacije Ustanvom suda.

Pećanin je bivši novinar, vodio je magazin Dani, i bio je poznat po svom medijskom angažmanu posebno kada su u pitanju antikoriptivne ali i teške i škakljive političke teme, kao što su politička ubistva.

Inače, Novalić posljednjih dana, dok čeka konačnu odluku o izvršenju kazne, odnosno datum odlaska u zatvor, pokušava izdejstvovati pomilovanje Predsjedništva BiH. Zahtjev su poslali njegovi advokati, a Sud BiH danas je potvrdio da je dao negativno mišljenje na takav zahtjev. Sad mišljenje treba dati i Komisija za pomilovanja Ministarstva pravde BiH, a nakon toga odluka je na članovima Predsjedništva BiH. Željko Komšić i Denis Bećirović već su potvrdili da ne bi podržali takav zahtjev, dok se Željka Cvijanović nije izjašnjavala.

Pored te pravne borbe, Novalić je najavio i da će se obratiti Ustavnom sudu BiH, koji bi trebao utvrđivati legalnost postupka koji se vodio pred Sudom BiH kao i samu presudu u ovom slučaju u kojem su pored Novalića, osuđeni i Fikret Hodžić (5 godina zatvora) i Fahrudin Solak (6 godina zatvora).

Očito je da je Novalić za tu borbu odlučio izabrati nove advokate.