Senad Skopljak: Dobitnik nagrade za životno djelo na manifestaciji Izbor najboljih u sportu ZDK za 2023. godinu

Senad Skopljak rođen je 6. aprila 1957. godine u Sarajevu, a akademsko obrazovanje je stekao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Na početku srednjoškolskog obrazovanja u Visokom, 1973. godine aktivno se počinje baviti rukometom u tadašnjem RK “Vitex”. Svoj debi u prvom timu Vitexa imao je 1974. godine u Visokom protiv Krivaje iz Zavidovića. Igračka rukometna karijera Senada Skopljaka trajala je više od 20 godina, od toga 16 godina u Visokom. Nastupao je dvije sezone u sarajevskom Željezničaru u vrijeme kada je ovaj klub bio finalista EHF kupa, sezonu je odigrao u švicaraskom Solothurnu te dvije sezone u Novom Travniku.

Kao igrač dva puta je bio pobjednik Kupa BiH sa Viteksom, čime se automatski plasirao u završnicu tadašnjeg Kupa Jugoslavije. Tačku na sjajnu igračku karijeru stavlja ratne 1995. godine kada kao igrač i istovremeno kao trener RK “Bosna” Visoko osvaja Kup BiH, prvi trofej u novoj državi. Iste godine osvaja vicešampionsku titulu BiH porazom od Slobode u Tuzli. Naredne sezone počinje velika trenerska karijera Senada Skopljaka. Naredne sezone preuzima RK “Bosna” iz Sarajeva, nakon toga i sarajevski Željezničar, da bi 1999. godine otišao u Katar, gdje je prvo vodio klub “Arabik”, zatim tri sezone “Itehad”, da bi napokon stigao u najbolji katarski klub “Al Rayan”. Bilans petogodišnjeg rada u Kataru dvije zlatne, dvije srebrne i tri bronzane medalje, računajući i rad sa juniorskim ekipama navedenih klubova.

2004. godine vraća se u Visoko i ponovo preuzima visočku Bosnu, a 2006. godine prihvata ponudu prvaka Bahreina Al Ahlia, gdje ostaje godinu dana te osvaja Kup kralja Bahreina. Uslijedio je povratak u BiH gdje ponovo postiže značajne uspjehe sa nekoliko ekipa (Kakanj, Bosna, Goražde, Vogošća, Čelik…). Od 2021. godine trenira Vogošću sa kojom je osvojio Kup BiH za 2023. godinu i izborio novi izlazak u evropska takmičenja. Odigrao je više od 700 utakmica, obavivši oko 7.000 treninga, kao trener vodio je blizu 900 utakmica, trenirajući više od 600 igrača.

Važan period u karijeri Senada Skopljaka je svakako angažman kao trenera u rukometnoj reprezentaciji BiH 1998/99. godine u kvalifikacijama ze Evropsko prvenstvo. U najtežem periodu za našu domovinu u periodu od 1992. do 1995. godine Senad Skopljak je bio aktivno uključen u odbranu BiH kao pripadnik Armije R BiH, iz koje je izašao sa činom poručnika.

“Gdje god sam bio i šta god radio, uvijek sam sa ponosom isticao da sam Visočanin”, istakao je Skopljak.

 

Visoko.co.ba