Senad Skopljak: Ovo je rezultat kontinuiteta gubljenja igrača, jer se sve dijeli na tri dijela

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu se u Njemačkoj nije prikazala u najboljem svjetlu. Nakon završetka prve grupne faze, zvanično smo završili kao najlošija, 24. reprezentacija Eura.

O nastupu “Zmajeva“, gdje smo griješili, ali o tome kako teku pripreme njegove Vogošće, za “Dnevni avaz“ govorio je bh. stručnjak Senad Skopljak.

Nismo neznalice
– Mislim da je tu bilo za elemenata za bolju igru. Nismo mi neznalice. Pripreme su možda bile jače nego što su trebale biti, više je to trebalo taktičke prirode biti. Nisu otišli svježi i onda nisu pokazali šta mogu. Ima tu prostora za napredak, ali smatram da smo i taktički podbacili. Teško smo se prilagođavali protivnicima.

Ne bih ja tu igrače krivio, ovo je dio kontinuiteta koji nas prati u gubljenju reprezentativaca, s obzirom da se sve dijeli na tri dijela. Treba se početi sada raditi da bi u nekom trenutku imali A reprezentaciju koja bi se mogla nositi s vodećim selekcijama Evrope – započeo je Senad Skopljak za “Dnevni avaz“, pa nastavio:

– BiH je bila inovator u rukometu prije 40 ili 50 godina. U bivšoj državi je imala pet ekipa u prvoj ligi, koja je sveukupno brojala 12 timova. To je bio igrački centar svijeta. To je, što je. Organizacija Saveza, loš rad u klubovima i malo lošiji treneri u nižim pogonima nego što bi trebali biti su nam izazvali problem.

Skopljak se osvrnuo i na sam sastav igrača, rekavši da i tu ima mnogo problema.

– Ovdje je sve do pristupa. Dio igrača je umorna od igranja u jakim ligama. Polovina reprezentativaca ne igra u svojim klubovima. Ima igrača iz naše lige koji nisu sazreli da se nose s pritiskom. Vjerujem da će doći trenutak kada ćemo uspostaviti kontrolu nad našom reprezentacijom. Pobjede nisu toliko važne, koliko uspostava igre.

Mi moramo napraviti sistem kako igramo u svim mogućim situacijama. Previše mi je tu individualnog pristupa. Pogriješili smo kod izbora srednjeg beka. Definitivno Davidović nije zadovoljio. Nije bio ubojit, nije razigravao bekove i krila. Po znanju ne bježe oni nama puno, ali ovdje je do reprezentativnog naboja – istakao je Skopljak.

Bh. stručnjak se osvrnuo i na pripreme RK Vogošća, koji početkom februara očekuje osmina finala EHF Evropskog kupa, kao i nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH, gdje se bore za novi izlazak u Evropska takmičenja.

– Mi se pripremamo za prvenstvo. Protivnik je ozbiljan. Prošle godine su bili finalisti ovog takmičenja i imaju 11 reprezentativaca. Trebamo otići i pokazati da se i u BiH igra dobar rukomet. Ne predajemo se. Pokušat ćemo napraviti čudo. Nas više interesuje Premijer liga i da se ponovo plasiramo u neko od evropskih takmičenja. Imali smo problema u ovoj sezoni, igrali smo često umorni zbog ritma srijeda-subota. Zadovoljni smo četvrtim mjestom, ali to nas ne zaustavlja u naumu da se približimo vodećoj trojci – poručio je Senad Skopljak za “Dnevni avaz“.

Potreban skauting
BiH nema dobar skauting i ne znamo ko bi sve mogao pojačati našu reprezentaciju.

– Ne možemo bez igrača koji igraju jake evropske lige. Jedna trećina bi trebala dolaziti iz Premijer lige, među kojima su samo najperspektivniji, dok ostatak trebaju dolaziti iz ostalih liga. Trebamo imati skaute dobre, mi praktično ne znamo ni šta imamo u Evropi.

Za Haruna Hodžića, fenomenalnog golmana, ne bismo čuli da nije stao na gol Šamberija, a on proglašen za jednog od najboljih golmana Francuske – naveo je Skopljak.