Sezona srhinjskih jagoda odavno je počela, proizvođači zadovoljni rodom

Jagode su voće koje nas prvo razveseli u proljeće. To je višegodišnja zeljasta biljka koja priprada porodici ruža. Sezona berbe je već odavno počela i u visočkom naselju Srhinje, odakle nam dolaze nadaleko poznate srhinjske jagode, a proizvođači ističu da su zadovoljni ovogodišnjim prinosom.

„Jagoda je ove godine prispjela kao nikad prije, prvo branje sam već krajem aprila, tako da je u mom jagodnjaku branje jagode u završnici. Kupci su zadovoljni i cijenom, sama proizvodnja jagode je jako skupa, sve predradnje koje se obave do finalnog proizvoda su skupe, ali mi to sve ukalkulišemo nekako u cijenu, ove godine cijena se kreće oko pet KM“-izjavio je za RTV Visoko proizvođač Ferid Provalić.

Naš sagovornik ističe da su kupci zadovoljni proizvodom i uslugom, da je velika potražnja koja je proistekla prije svega zahvaljujući povjerenju koje su proizvođači dugi niz godina gradili

Tradicija kaže da se uzgajaju u ovom visočkom naselju od „Kulina bana“, pa sa generacije na generaciju do danas. Jedno je sigurno, najslađe su delikatese, bilo da radite kolače, džemove, slatka, ili pak ih jedete svježe, kvalitet je odličan a ukus tradicionalan.

Nije lahko uzgajati jagode. Ima tu mnogo posla. Obaveza tokom cijele godine, ali vrijednim ljudima koji su navikli na rad, ništa nije teško. Priznaju da se solidno može zaraditi, časno i pošteno. Za kraj poruka od nas uživajte u “danima jagode”, a mi potvrđujemo kvalitet isproban na licu mjesta. Detaljnije gledajte večeras u informativnom programu TV Visoko.

Amra Čosić