Sindikat Prevent Leather Visoko: Nejasna i zabrinjavajuća politika zapošljavanja i otpuštanja radnika

Sindikat kompanije Prevent Leather Visoko uputio je saopćenje za javnost zbog politike zapošljavanja i otpuštanja radnika.

Saopćenje bez ikakvih intervencija prenosimo u cijelosti:

Već dugo vremena politika zapošljavanja i otpuštanja radnika Prevent Leathera Visoko je nejasna i zabrinjavajuća. Jako veliki broj radnika je primljen i otpuštan tokom rada i djelovanja fabrike. Može se ustvrditi da se radnici primaju mostom a ćuprijom otpuštaju, što daje povoda za razna razmišljanja. U posljednje vrijeme problem prijema i otpuštanja radnika je sve izraženiji a posebno u predpandemijsko vrijeme. Sa takvom politikom i prijetnjama radnicima Uprava Prevent Leathera je nastavila i u vrijeme prvog vala korone . Taj udar na radna mjesta i radničko dostojanstvo radnici su složno i organizovano odbili izlaskom na kapiju.

Novom strategijom gašenja radnih mjesta, udara na radno dostojanstvo i prava propisana zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i drugim aktima uprava Prevent Leathera je na sraman i ponižavajući način počela dijeliti otkaze za veliki broj radnika. Kako neki ćlanovi iz Uprave kažu sve do 200 uposlenika . Sindikat Prevent Leathera je cijelo vrijeme nudio pomoć i saradnju u očuvanju radnih mjesta, iznalaženju novih programa pri čemu je Uprava Prevent Leathera sve odbila i nastavila sa prijetnjama, progonom i ucjenama radnika.

Kako se radi o radnicima koji imaju stalna rješenja o radu, kvalifikovanoj radnoj snazi, vrsnim majstorima iz oblastima kožarstva, dugogodišnjem stažu od 10 do 40 godina, znatnom broju invalida, te velikom broju sa narušenim zdravljem radeći teške, prljave odgovorne i po zdravlje štetne poslove, nužno i potrebno je intervenisati od strane vlade FBiH , Minisarstva privrede i drugih organa nadležnih za ovaj problem .

Većina ovih radnih mjesta je vezana za imovinu kroz privatizaciju što daje povoda i dovoljno argumenata sindikatu Prevent Leathera da traži kompletnu reviziju od dolaska Preventa i preuzimanja imovine od KTK Visoko. Obzirom da je Vlada Federacije involvirana u ovaj postupak obaveza je i zaustaviti ovu politiku utemeljenu i odobrenu od strane Predsjednika udruženja Poslodavaca g. Adnana Smailbegovića. Kroz ovu reviziju pokrenutu od Sindikata Prevent Leathera biće tretirano ispunjavanje obaveza kroz privatizaciju, odlaganje i zakopavanje štetnog otpada, zatim bespravnu prodaju mašina Obućara Goruša, ukidanje i otpuštanje 140 radnika Goruše, skraćivanje drugih radničkih prava kao što su prekovremeni rad , rad subotama, nedjeljama i praznicima , skraćivanje godišnjih odmora i dr.

NAPOMENA: Dvije kategorije radnika su izloženi bespravnom progonu. Radnici čija su radna mjesta vezana za imovinu Fabrika za preradu gume, Fabrika Regenerata, Fabrika Galanterije, Fabrika Obuće ( radi se o novim fabrikama ). Što se da zaključiti da se Preventova politika ovladavanjem imovine preko radnika nastavlja i kod nas. Druga kategorija radnika su majstori iz oblasti kožarstva koji su dogovorom KTK- Prevent prešli, započeli i pokrenuli proizvodnju i preradu sirove kože.

Da bi zaustavili nezakonito otpuštanje radnika Sindikat razmatra mogućnost i određivanje datuma i štrajka obespravljenih radnika na kapiji Prevent Leathera U visokom i pred sjedištem Prevent Grupaciju u Sarajevu.

PREDSJENIK SINDIKATA PL
Bego Agić