Sit gladnom ne vjeruje – Izjava Bisere Turković o razmaženosti bh. građana izazvala lavinu komentara

U Bosni i Hercegovini dobro se živi, a svi mi pomalo smo razmaženi. Ta izjava ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, izazvala je lavinu negativnih komentara. Ponovo je otvorila pitanja žive li političari i građani na istoj planeti, i šta oni koji obavljaju vlast misle o onima koji su ih na vlast i doveli.
U izjavi ministrice Bisere Turković nema nas. Postoje oni, bogata nekolicina, i postojimo mi – običan svijet, koji jedva ima za osnovno. To je odgovor građana sa kojima smo razgovarali. Ogorčeni su zbog načina na koji političari vide realnost.

“‘Ta izjava je bijes i nepoznavanje, ono- sit gladnom ne vjeruje, nit ga razumije’;

‘Mislim da to od nje zaista nije korektno da radi, jer ona je izgleda riješila sve svoje probleme, i sebi i svoje bliže porodice’;

‘Ona dobro živi i njoj slični tamo koji su sa njom, a građani žive loše. To je to’;

‘Ona neku svoju posebnu politiku vodi. Nisu građani Bosne i Hercegovine razmaženi, građani su razočarani i u političare i u nju samu'”, kažu neki od anketiranih bh. građana.

A ministrica Turković naknadno objašnjava da je njena izjava izvučena iz konteksta. Građani imaju svako pravo da budu nezadovoljni, poručuju sociolozi. Ministrica Turković ne može da se požali. Prema podacima CIN-a, vlasnica je sedam nekretnina. Samo dvije kuće vrijede skoro pola miliona maraka. Plata joj je i više nego dovoljna da bi joj život u Bosni i Hercegovini bio lagodan, kažu analitičari. Slično kao i njenim kolegama iz bh. vlasti.

“Oni se vozaju tim skupim automobilima sa neprozirnim staklima, oni putuju avionima, helikopterima, oni žive u posebnim vilama, posebnim imanjima, oni nemaju apsolutno nikakvog dodira sa građanima. I naravno da žive u mašti, i da našu poziciju procjenjuju sa svog stanovišta”, ističe sociolog Esad Bajtal.

Nije Bisera Turković jedina čiji nastup ljuti i šokira građane. Sličnih izjava naslušali smo se prethodnih godina. Fenomen je što i nakon negativne reakcije javnosti nema srama, kažu analitičari.

“Odnos političara prema građanima je odnos feudalaca prema kmetovima. Da ne kažem nešto gore. Odatle teza razmaženi ste, šta se bunite. Kao da slušate nekog feudalca od prije 500 godina koji svoje kmetove tuče, pa ako neće da ih tuče onda ih grdi da su previše razmaženi jer traže tri obroka dnevno”, smatra Žarko Papić iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

“Oni misle o nama da nemamo nikakvu svijest, da nismo ljudi, da nismo osobe, da smo neka niža bića, mala djeca koja još ne znaju gdje ni kako žive”, ističe Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica na Filozofskom fakultetu I. Sarajevo.

Političare demantuju i brojke. Ne mogu zamaskirati da zarađuju najmanje pet plata prosječnog radnika i čak 15 najnižih penzija mjesečno. Da će BiH ove godine imati četvrti najsporiji ekonomski rast u Evropi. Da su građani ove zemlje na dnu evropske skale po kupovnoj moći.

“To je jedna klasična interesna politika, neću da kažem čak i kriminogena. Ali evo, politika koja je odvojena od građana, koja je sama sebi cilj. Mi 20 godina imamo u osnovi iste politike ili više od 20 godina koje su isključivo posvećene borbi za vlast”, navodi sociolog Drago Vuković.

A posljedice takve politike postaju sve teže. Koliko građani Bosne i Hercegovine dobro žive, najbolje se vidi iz podatka da je državu za posljednjih godinu dana napustilo oko 170 hiljada ljudi. Tim tempom, političari više neće imati nad kim da vladaju, zaključuju analitičari.