Skijaši mogu da se raduju: Na planinama danas snijeg

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuju prolazne slabe padavine prijepodne.

U nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4, na jugu do 6 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu do 12 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno sa slabom kišom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 1, a najviša dnevna oko 4 stepena Celzijusa.

Inače, slabije padavine u proteklom periodu zabilježene su na području Krajine, te centralne Bosne.

Najviše padavina bilo je u Bosanskom Novom 14 milimetara po metru kvadratnom, Doboju 9, Prijedoru 8, Bihaću i Sanskom Mostu po 6, Banja Luci i Mrkonjić Gradu po 3, te na Ivan Sedlu i u Zenici po 2 milimetra po metru kvadratnom.

Na Bjelašnici je prema posljednjim mjerenjima visina snijega 20 centimetara, u Han Pijesku 13, na Čemernu i Sokocu po 5, te na Ivan Sedlu 2 centimetra.

Većina vodostaja u Bosni i Hercegovini je u stagnaciji ili u opadanju.

Tako je razina rijeke Une u Bihaću 50, a u Martin Brodu 72 centimetra i ima tendenciju opadanja. I nivo rijeke Sane je u opadanju, a u Sanskom Mostu je na razini 136, dok je vodostaj u Vrhpolju na nivou 101 centimetra.

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu stagnira i na razini je 91 centimetar, dok je nivo rijeke Bosne u Reljevu (Sarajevo) u opadanju i iznosi 124 centimetra, dok u Zenici gdje je na razini 97 centimetara stagnira.

U stagnaciji su i nivoi rijeka Lepenice koja je u Kiseljaku na razini 33 centimetra, Bile koja je u Han Biloj na razini 50 centimetara, te Jale koja je u Tuzli na razini 24 centimetra.