Slijedi rebalans budžeta ZDK

Ministrica finansija u Vladi Zeničko dobojskog kantona /ZDK/, Amra Babić potvrdila je danas da je u toku izrada rebalansa ovogodišnjeg budžeta, zacrtanog na 265 miliona maraka,koji će biti ponuđen Skupštini na razmatranje do kraja decembra.

– Rebalans je neminovan zbog prekoračenja u troškovima energenata, odnosno struje, vode i grijanja i prekoračenja u isplati plaća,jer je svim budžetskim korisnicima isplaćivana uvećana osnovica od 432 marke, pojasnila je ministrica Babić, ukazavši da je u međuvremenu bilo i donacija koje nisu planirane u budžetu.

Prema njenim riječima, ostvarenje ovogodišnjeg budžeta u odnosu na plan kreće se na nivou od 94 posto, tako da je i to jedan od razloga rebalansa.

Vlada ZDK će do kraja decembra pripremiti i Prijedlog budžeta za 2012. godinu, u kojem će biti predviđena i sredstva od oko 14 miliona maraka, potrebna za isplatu izvršnih sudskih presuda.

Ministrica Babić je potvrdila, da će u odnosu na Nacrt, (275 miliona KM), u Prijedlogu budžeta doći do korekcije transfera za ustanove kulture sa 1,5 na oko 3 miliona maraka, ali će se sa općinama otvoriti razgovori o osnivačkim pravima i nadležnostima u ovoj oblasti.

(VisokoIN/RTV Zenica)