Slučaj nabavke maski putem Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

Nakon presude u slučaju nabavke respiratora u Federaciji BiH, javnost s pravom pita što je sa drugim sumnjivim nabavama za koje postoje deseci prijava. Kada je riječ o Republici Srpskoj, pred sudom se jedino nalaze optuženi u slučaju nabavke maski putem Instituta za javno zdravstvo.

Respiratori, testovi, mobilna bolnica, maske i medicinska odijela, kiseonik. Termini koji asociraju na spašavanje života tokom pandemije, ali i potsjećaju na milionske afere koje u Republici Srpskoj nemaju epilog. Jedini pred sudom za sada su optuženi za nabavku putem Instituta za javno zdravstvo. Tužilaštvo nastoji da dokaže da su oštetili budžet za 1,3 miliona KM.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, TI BiH

“Korona je poslužila samo kako bi se, na žalost, oprao novac kako bi se nabavile najpotrebnije robe za najveću cijenu budući da su to nabavljali nekvalifikovani ponuđači i za to još niko nije odgovarao, a po svemu sudeći, budući da su prošle dvije tri godine, niti će.”

Radimo. Tvrde iz posebnog odjeljenja republičkog tužilaštva za subijanje korupcije. Nakon upita BHT1 navode tri predmeta od kojih je najveći onaj za nabavku respiratora.

REPUBLIČKO JAVNO TUŽILAŠTVO RS

Tužilaštvo intenzivno radi, vrši provjere i prikuplja obavještenja po osnovu krivične prijave podnesene protiv protiv Dejana Кusturića, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS i drugih NN lica zbog krivičnog djela Nesavjestan rad u službi i krivičnog djela Nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima, a u vezi sa nabavkom ventilatora za intenzivnu njegu sa preduzećem “Medietik” d.o.o. Banja Luka.

Nabavku antigenskih testova tužioci provjeravaju, kako navode, na osnovu medijskih napisa, a nepravilnosti postupaka nabavki tokom vanrednog stanja na osnovu akta Agencije za javne nabavke. Tužilačka odluka biće donesena nakon prikupljanja i analize dokumentacije, zaključuju. Do tada trajaće politička bitka. Opozicija insistira na objavi spiska svih javnih nabavki tokom pandemije Najuporniji je dobio premijerov poziv u svoj kabinet.

IGOR CRNADAK, šef Kluba poslanika PDP-а u NSRS

Mi iz kluba poslanika skoro svaki dan zovemo kabinet premijera i na žalost još uvijek nema termina, ali ja sam spreman kad god dobijem termin ja ću otići kod premijera da preuzmem taj spisak.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-а

Pa ga čeko pa nije došo. Kako niste to upamtili? Višković rekao ujutro u sedam čekao ga do osam on nije došao.

Iako Zakon o krivičnom postupku propisuje optimalno vrijeme za konačnu tužilačku odluku od šest mjeseci, istraga u složenijim slučajevima može da traje i duže. Problem nastaje kada predmeti, posebno kada se odnose na visokopozicionirane osumnjičenike, budu zaboravljeni.

DENIS DžIDIĆ, direktor BIRN-a BiH

Mi smo u prošloj godini imali situaciju da je podignuta samo jedna optužnica visoke korupcije među onima koji se pojavljuju u javnosti mi imamo predmete koji se vuku po revizorskim izvještajima deset godina. Procesuiranje visoke korupcije u BiH je statistička greška.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, TI BiH

Ono što koči tužilaštva ne samo u ovim nego i u drugim nabavkama jesu politički i neki drugi pritisci koji vladaju iz sjene.

Provjera pozadinskih veza koje utiču na rad Tužilaštava jedna je od ključnih u lustraciji pravosuđa koju zagovara nevladin sektor i međunarodne organizacije.