Slučaj star deset godina dobio epilog: Policajci osuđeni zbog smrti Zijada Klapića iz Priluka

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH osudilo je I. T. i I. H. za krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe. Policajci su proglašeni krivima da su, kao službene osobe Policijske uprave Živinice, 29. jula 2013. godine, po prijavi u vezi s narušavanjem javnog reda i mira od Z. K., prema njemu izvršili krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe u stjecaju s krivičnim djelom teška tjelesna povreda kvalificirana smrću.

Sigurnosna mjera

Policajac I. T. je pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, a optuženi I. H. na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca, piše Avaz.

Optuženima je izrečena sigurnosna mjera zabrana obavljanja dužnosti poziva policajca u trajanju od četiri godine u bilo kojoj agenciji za provođenje zakona u BiH.

Žrtva prekomjerne upotrebe sile je Zijad Klapić iz Priluka kod Živinica, koji je prije deset godina umro ispred džamije nakon sabah-namaza na rukama dvojice policajaca.

Klapić je bio psihički bolesnik i, prema riječima očevidaca koji su 29. jula 2013. godine bili na sabah-namazu u džamiji, uznemiravao je vjernike tokom molitve.

Dvojica osuđenih policajaca izašla su na lice mjesta po pozivu građana.

Bježao u šumu

Tada su se već bile pojavile informacije da je Klapić preminuo od posljedica grubog ponašanja policajaca, zbog čega su se u istragu uključili i pripadnici MUP-a TK, FUP-a te Službe unutrašnje kontrole.

– Na prvi susret Zijad Klapić se uplašio policajaca, ali nagovorili su ga da izađe iz džamije. U jednom momentu otrgnuo se od njih i počeo trčati prema jednom šumarku. Dok je trčao, pao je s betonskog podzida.

Kolege su mu prišle, ali se počeo nasilnički ponašati. Bili su prinuđeni staviti mu lisice na ruke i poveli su ga prema službenom autu. Nakon što su izašli iz harema džamije da bi ga smjestili u auto, Klapić je preminuo – naveo je prije deset godina izvor iz policije.

Podijeljena mišljenja

Mišljenja stanovnika Priluka tada su bila podijeljena. Neki su smatrali da je Klapić često uznemiravao sugrađane, ulazio u privatne kuće te da je zbog toga morala intervenirati policija, dok su drugi imali više razumijevanja za njegovo zdravstveno stanje, smatrajući da je policija grubo postupila, piše Avaz.