Smijenjeno šest ministara SDA u Vladi ZDK-a

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kasno poslijepodne je sa 20 glasova “za”(SDP, SBBBiH, HDZBiH i NSRzB), pet suzdržanih (SBiH, BPS i nezavisni kandidat Zaim Imamović), te 10 glasova “protiv” usvojila odluku o smjeni šest ministara kantonalne Vlade iz reda SDA.

Kako su istakli Sretko Radišić, koji je u svojstvu predsjedavajućeg vodio sjednicu i Fikret Plevljak, premijer ZDK-a, odluka je realizovana u skladu sa uspostavljenom novom parlamentarnom većinom na nivou BiH.

Zastupnici SDA izrazili su nezadovljstvo načinom na koji je sazvana Skupštine, tvrdeći kako su prekršeni Poslovnik o radu Skupštine i Zakon o Vladi.

Smijenjeni su ministri za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bernadeta Galijašević, finansija Amra Babić, privrede Jusuf Duraković, pravosuđa i uprave Miroslav Penko, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Samir Selimović i za boračka pitanja Suad Omerašević.

“Najkasnije za deset dana bit će imenovana nova Vlada ZDK-a. U međuvremenu iskoristit ću svoje ovlasti i imenovati rukovodioce po resorima”, izjavio je premijer Plevljak.

SDPBiH je u dosadašnjem sazivu Vlade imao ministre na čelu pet ministarstava, a sporazumom sa SBBBiH ova će stranke u novom sazivu dati i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

SBBBiH će dobiti tri ministarstva: privrede, finansija i boračkih pitanja, dok će NS RzB dati ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

HDZBiH za koji Plevljak vjeruje da će takođe ući u Vladu, trebao bi dati ministra za pravosuđe i upravu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vlada ZDK-a odobrila 25.000 KM na ime pomoći radu ANU BiH

Visokoin.com

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru

Visokoin.com

SDA Visoko: Spremni i jedinstveni ulazimo u kampanju za lokalne izbore

Visokoin.com

Mirza Ganić dobio podršku, naredne četiri godine vodi SDA Visoko

Visokoin.com

EMIR VRAČO PREUZEO DUŽNOST MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Visokoin.com