Snijeg napravio haos: “Borba” vozača na više putnih pravaca, putne službe na terenu

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na svim dionicama preko planinskih prevoja.

Kako je rano jutros saopćeno iz BIHAMK-a, izdvajaju se putevi Sarajevo – Foča (Rogoj), Priluka – Glamoč – Mlinište – Ključ, Turbe Karanovac, Travnik – Donji Vakuf (Komar), Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno – Kupres (Koprivnica), Olovo – Kladanj (Karaula), Srednje – Olovo (Nišići) Bosanski Petrovac – Drvar (Oštrelj), Bosanski Petrovac – Ključ (Lanište), Gacko – Tjentište, kao i šire područje Romanije.

“Na dionicama preko prevoja neophodno je korištenje lanaca za teretna vozila. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira sniježne nanose. Na dionici Posušje – Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji i dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad”, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Tako je kod Turbeta stablo palo na kolovoz.

“Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putu, uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa”, navode u saopćenju BIHAMK-a.

Inače, zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica – Mostar (kod restorana “Zdrava voda”), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.