Snowden govorio o Kijevu i prisjetio se opsade Sarajeva: Još pamtim crvene ožiljke na ulicama

Najpoznatiji zviždač u svijetu, bivši uposlenik CIA-e Edward Snowden je na Twitteru podijelio dio jučerašnjeg obraćanja predsjednika SAD-a Joe Bidena povodom krize na istoku Evrope. Osuđujući bilo kakve napade, Snowden se prisjetio opsade Sarajeva.

Biden je sinoćnim obraćanjem naciji formalno najavio veliki rat na istoku Evrope. On je kazao kako postoji razlog da vjeruje kako će Vladimir Putin napasti Ukrajinu u narednim danima te da će mu meta biti glavni grad Kijev.

Snowden je objavio dio tog obraćanja i napisao kako mu je ideja napada na Ukrajinu “iskreno zastrašujuća da bi je uopšte mogao zamisliti”, zatim je to uporedio sa onim što se dešavalo u Sarajevu tokom proteklog rata.

“Još uvijek se sjećam crvenih ožiljaka na ulicama Sarajeva, ‘Sarajevskih ruža’ koje podsjećaju na one koji su ubijeni tokom granatiranja grada”, napisao je Snowden.

Također je poručio da je Kijev mnogo veći grad od Sarajeva što bi značilo i više žrtava. Grad je uporedio i sa stradanjima u gradu Grozni tokom čečenskog rata te s Bitkom za Faludžu u Iraku gdje je ubijeno više od 1.000 ljudi, navodeći da bi stradanja u Ukrajini bila “jednostavno nezamisliva”.

Inače, Snowden je tokom 2007. godine, kao stručnjak CIA-e boravio u Evropi, između ostalog i u Sarajevu što je opisano u knjizi “Dosije Snowden”. U tom periodu je bio špijun i tajni agent, no imao je priliku vidjeti grad i turistički.

Vezani članci

Snowden: Novinari ne mogu da pobijede tajne službe

VISOKOIN.COM