ŠPEKULACIJE (NI)SU TAČNE United Group ne prodaje Telemach: Kompanija otkriva da ima drugi plan – kako povećati prihode Grupe

Nakon što je slovenski poslovni časopis Finance špekulirao o prodaji kablovskog operatera Telemach, usljed teške situacije u kojoj se našla Šolakova kompanija i vraćanja kreditnog duga, iz United Group takva nagađanja opovrgavaju.

Ova kompanija otkriva kako će se zapravi ići na prenamjenu dijela imovine Telemacha kako bi se povećali prihodi Grupe.

Riječ je o tzv. monetizaciji telekomunikacijskih tornjeva koju je kao rješenje nailazećih finansijskih izazova United Group krajem prošle sedmice predložila agencija Moody‘s snizivši kreditni rejting ključnoj firmi u sastavu Grupe, Adriji Midco BV, iz stabilnog u negativni.

– U skladu s trenutnom praksom na tržištu, planiramo monetizirati našu infrastrukturu mobilnih baznih stanica u nekima od zemalja u kojima United Grupa posluje, uključujući i Hrvatsku – piše u današnjem tekstu Jutarnji list.

Kompaniju pritišće dug zbog kojeg mu je Moody's prije nekoliko sedmica srezao rejting. Dug od 525 miliona eura za 2023. i od 535 miliona za 2024. tek dolaze na naplatu.

Podsjećamo, Telemach posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a Telemach BH je od 1. marta najavio i povećanje cijena svojih usluga.