Spremite fotografije i važne mailove na vrijeme: Od ponoći Google mijenja pravila!

Brojni Googleovi korisnici od danas bi se mogli naći u situaciji da neće imati dovoljno prostora za poruke i datoteke na Gmailu i Googleovim servisima i bit će praktično prisiljeni da plate ako žele normalno pristupati svemu što koriste.Naime, Google svima daje 15 GB prostora koje mogu rasporediti kroz Gmail, Fotografije i Google Disk, ali problem je u tome što je Google u novembru uveo promjenu pravila koja starta od utorka, 1. juna. Dosad su u tih 15 GB ulazile samo fotografije u originalnoj kvaliteti, a one nešto niže kvalitete (opet dovoljno velike za prosječnog korisnika) mogli smo neograničeno spremati.Od danas će sve nove fotografije ulaziti u tih 15 GB, što znači da će mnogi jako brzo napuniti taj prostor sa starim mailovima, podacima koje imamo na Google Disku i fotografijama koje se mnogima od nas automatski spremaju na Google fotografije kako bismo imali sigurnosnu kopiju.

To znači i da do ponoći možete još uvijek spremiti vašu kolekciju fotografija bez straha da će vam skratiti kvotu.

Rješenje na koje Google računa je da ćete uzeti pretplatu na Google One i platiti nekoliko dolara za 100 GB prostora.

Druga opcija je da ispraznite mail ili stare i velike podatke s Google diska.

Cloud servisi su danas tražena roba i puno je drugačija situacija nego prije pet godina, pa i iz Googlea ističu da se svake sedmice na Google fotografije učita 28 milijardi novih fotografija i videozapisa.

Ova promjena znači da do 1. juna možete normalno arhivirati svoje fotografije i bez ograničenja, a sve ono što pošaljete nakon 1. juna ubrajat će se u taj limit od 15 GB, koji se dodaje uz neku pohranu koju ste već možda kupili.

1. Izbrišite podatke s Google diska po veličini

Na svom Google disku možete vidjeti koji su najveći podaci koji zauzimaju prostor. One koji samo stoje tu i troše prostor obrišite. Ako niste ulogirani u svoj Google račun, morat ćete i to napraviti.

https://drive.google.com/drive/quota
2. Obrišite velike poruke u Gmailu

Iako Gmail nije najveći ‘žderač’ prostora tu se lako nađe ogromnih mailova onih ljudi koji ne žele koristiti WeTransfer i slične servise.

U tražilicu na Gmailu samo trebate upisati ‘has:attachment larger:10M’ i izbacit će vam poruke veće od 10 MB. Možete postaviti i filter koji želite, a one poruke koje vam ne trebaju samo obrišite. Ne zaboravite, te poruke su otišle u smeće i morate isprazniti i smeće.

Skrolanjem do dna ekrana na Gmailu vidjet ćete i koliko prostora još imate na Google servisima, a klikom na riječ iskorišteno Google će vam pokazati koliko zauzimaju fotografije, Gmail i disk.

Google poštu sortira u promocije, ažuriranja, društvene mreže i primarno gdje su glavne poruke, a na ovoj stranici možete vidjeti puni popis filtera po kojima možete pretražiti poruke, pa tako i jednostavno izbrisati sve one starije od nekog datuma ili koje je poslao određeni korisnik….

3. Oslobodite prostor na Google fotografijama

U postavkama ove aplikacije na telefonima promijenite veličinu učitavanja fotografija na ‘Visoka kvaliteta’, a ne originalna. Sve što još pošaljete do 1. juna neće utjecati na tih 15 GB, kao i ono što ste dosad učitali.

Trebate li sada nešto poduzeti?

Ne, možete nastaviti upotrebljavati Google fotografije za sigurnosno kopiranje fotografija i videozapisa. Javit će vam se nakon 1.juna 2021. i poslati vam podsjetnik kada se približite ograničenju pohrane. Većina će korisnika morati nešto poduzeti tek nakon nekoliko godina, rekli su iz Googlea.

Kada ćete znati da ste pri kraju besplatnih 15 GB pohrane?

Iz Googlea kažu da su izradili prilagođenu procjenu koja pokazuje koliko vam je vremena ostalo do dosezanja ograničenja kvote. Pri procjeni se u obzir uzima koliko često sigurnosno kopirate fotografije, videozapise i drugi sadržaj na svoj Google račun.