SRAMOTNO PONAŠANJE ISPRED PARLAMENTA: Demonstranti napadaju i prijete novinarima, ‘sklonite klošare!’ uzvikuju policiji

Dio okupljenih građana, ali i pristalica SDA i DF-a, koji u ovim trenucima protestuju ispred Parlamenta Federacije BiH prijetio je, ometao u radu i vrijeđao ekipu N1 koja prati demonstracije, izvještavaju s lica mjesta reporteri ove TV kuće.

Policijski službenici, raspoređeni ispred zgrade u kojoj zasjeda Zastupnički dom Parlamenta FBiH, intervenisali su i iz sigurnosnih razloga pomjerili ekipu N1 na udaljeniju lokaciju.

Incident se desio u trenutku kad je reporterka N1 pokušala uzeti izjavu od bivše ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, kada je nekolicina okupljenih počela negodovati, upućujući prijetnje i uvrede reporterki Aleksandri Tolj Ružić i snimatelju Harisu Hukari, nazivajući N1 pogrdnim imenima. Pokušali su fizički nasrnuti na ekipu zbog čega je intervenisala policija.

Dio okupljenih ispred Parlamenta FBiH napada novinare koji izvještavaju s ovog događaja, javlja i Avaz.

Iako je prostor ograđen trakom, iza koje su novinari koji su već dobili upute policije dokle se mogu kretati i odakle snimati, pojedincima među okupljenima smetaju kamere i ostala novinarska oprema poput fotoaparata i mobilnih telefona.

Konkretno, smeta im da ih se snima iako se nalaze na javnoj površini.

Prvenstveno je nekolicina prisutnih napala fotoreportera novinske agencije Fena, a potom i ekipu Face TV-a, dok su od policije tražili da novinara “Avaza” pomjere, oduzmu mobitel i zabrane snimanje.

Tu su i uvrede poput “sklonite klošara”, ali i psovke te prijetnje za fizički napad, navodi Avaz.