Srbija se “pohvalila” novom zemljom koja neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Vlade Gabona Raymond Ndong Sima izjavio je da njegova zemlja, koja je “otpriznala” nezavisnost Kosova, ostaje na svojoj poziciji, uključujući i to da neće glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovo je treća zemlja, nakon Mađarske i Rusije, koja je posljednjih dana javno rekla da neće podržati ovu rezoluciju.

Poslije sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i delegacija dvije zemlje, Ndong Sima je rekao na konferenciji za novinare da Gabon poštuje Srbiju i sve što ona radi, kao i da očekuje isto i sa druge strane „logiku međusobnog poštovanja“.

Vučević je istakao da Gabon u potpunosti priznaje teritorijalnu cjelovitost i integritet Srbije i da ga je Sima obavijestio da njegova država neće glasati za rezoluciju UN-a o Srebrenici, na čemu im je Srbija neizmjerno zahvalna, jer je to „od neprocijenjivog značaja“.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o obrazovanju kako bi studenti iz te zemlje dolazili da se obrazuju u Beogradu, o poljoprivredi, jer je Srbija spremna da podijeli svoje iskustvo i znanje u toj oblasti, o infrastrukturnim projektima, jer su firme iz Srbije tamo ostale „na dobrom glasu“, kao i o farmaceutskoj industriji i izgradnji objekata u zdravstvu.

Sima je istakao da se u njegovoj zemlji poštuje ono što su u prošlosti – 1970-ih godina, radile firme iz Srbije, posebno na izgradnji puteva, koji su još uvijek u odličnom stanju.

“Ovdje smo da se približimo ljudima koji posjeduju istu stručnost, posebno u domenu poljoprivrede. Nama nedostaje radna snaga, moramo da se mehanizujemo i bavimo prehrambenom industrijom, ona je kod nas deficitarna”, ukazao je Sima.