Srbija: Uhapšena 31 osoba, oprali 4,8 miliona eura

U nastavku akcije suzbijanja korupcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odjeljenja za borbu protiv korupcije, UKP, u saradnji sa Sektorom poreske policije, Operativnim odjeljenjem u Kragujevcu i Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 31 osobu na teritoriji više gradova.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile veći broj krivičnih djela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, čime je nanesena šteta budžetu Republike Srbije u iznosu od oko 166.466.000 dinara (1.420.868,88 eura), a pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od oko 573.708.000 dinara (4.896.878,90 eura).

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca uhapšeni su D. V. (54) , D. Đ. (44), L. Ž. (28), V. M. (40), N. D. (47), D. Ć. (53), Ž. N. (43), R. P. (58), V. M. (43), M. D. (38), R. K. (56), B. M. (48), M. G. (36), dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena još dva lica za kojima se traga.

D. V. se sumnjiči i za poresku utaju, a D.Đ., L. Ž., V. M. i N. D. i za poresku utaju u pomaganju.

Kako se sumnja, D. V. je, od januara 2019. do decembra 2022. godine, kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Mladenovca, čija je djelatnost trgovina i reciklaža sekundarnih sirovina, a koji je svoju poslovnu djelatnost vršio preko poslovne jedinice u Kragujevcu, podstrekavao D.Đ., L. Ž., V. M., N. D., V. M., D. Ć., Ž. N., M. D., R. P., R. K., B. M., M. G. i još dva lica da izvrše krivično djelo pranje novca.

Kako se sumnja, po nalogu D. V. podstrekavana osumnjičena lica su organizovala putem drugih fizičkih lica otvaranje 139 preduzetničkih radnji, čija je pretežna djelatnost demontaža olupina ili sakupljanje otpada koji nije opasan, kojima su osumnjičeni faktički upravljali i bili ovlašteni za raspolaganje sredstvima po računima tih poduzetničkih radnji.

Novac u iznosu od 538.033.816 dinara (4.592.382,26 eura), D. V. je, sumnja se, uplatio sa poslovnog računa svog privrednog društva na poslovne račune preduzetničkih radnji osumnjičenih, kao i preduzetničkih radnji kojima su oni faktički upravljali po osnovu lažnih računa o navodnom otkupu sekundarnih sirovina, koji su zatim podizali i uz zadržavanje od 1 posto od podignutog novca, vraćali na ruke D. V., koji je dio preuzetog novca integrisao u legalne tokove, a ostatak koristio za lične potrebe.

Sumnja se i da je D. V. neosnovano umanjio osnovicu za obračun poreza na prihod od samostalne delatnosti i stvorio uslove da izbjegne podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana, čime je izvršio krivično delo poreska utaja, u čemu su mu pomogli D.Đ, L. Ž., V. M., N. D. i još jedno lice, čime je nanio štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 130.792.437 dinara (1.116.377,54 eura).

U drugoj akciji, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela pranje novca, poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i poreska utaja uhapšeni su D. O. (72), V. S. (51), D. R. (50), G. M. (53) ovlašćeno lice PD „Auto Rikambi“ DOO i PD „Alatura“ DOO, N. P. (61) odgovorno lice PD „Constructionise“ DOO Beograd, D. S. (56) odgovorno lice PD „Adekom“ DOO Čačak, N. C. (35), M. V. (38), M. G. (36), B. B. (39), M. J. (39), M. V.(32), M. V. (47), B. M. (55) i S. Đ. (53) ovlašćena lica PD „Temida 015“ DOO Loznica i PD „MMA COO“ DOO iz Loznice, M. G. (48), I. C. (35), M. I.(31) ovlašćeno lice PD „Demo sistem 2020“.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćeni i I. V., A. B., i M. S. koji se nalaze u pritvoru, kao i još šest osoba za kojima se traga.

Sumnja se da su I. V. i A. B., u pomaganju lica Ž.G., G. M., M. M. N. P. S.Đ., B.M., i D. S. neosnovano umanjili osnovicu za obračun PDV-a evidentiranjem u sistemu Poreske uprave 67 faktura neistitog sadržaja, za koje roba – drvene palete nije bila isporučena.

Oni su, kako se sumnja, evidentiranjem lažnih faktura prikazali nižu osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica na koju su bili dužni da izvrše obračun poreza na dobit što nisu učinili, a takođe, izbjegli su da plate porez na prihod od kapitala.

Osumnjičeni su prisvojili novac jednog privrednog društva u iznosu od 35.673.346 dinara (304.489,49 eura), koji je prenesen na račun drugog, da bi se u kratkom vremenskom roku, preko poslovnih računa PD „Auto Rikambi“, PD „Temida 015“, PD „MMA COO“ i PD „Adekom“ i računa osumnjičenih fizičkih lica, uz zadržavanje provizije od oko 2 posto, vratio M. S., koji je novac dalje vraćao I. V.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, sprovedeni u nadležno tužilaštvo