Stigao zahtjev: Schmidt i ambasadori traže promjenu naziva pet mostarskih ulica

Pred vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Mostar našao se apel zvaničnika međunarodne zajednice u BiH za promjenom imena pet ulica u ovom hercegovačkom gradu, a koje, kako je napisano “mu ne služe na čast”.

“Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja drže Mostar prikovanim za bolnu prošlost. Postoji pet takvih ulica”, naveli su na početku saopštenja, čiji je potpisnik, između ostalih i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Apelovali su na rad na izradi nacrta prijedloga kojeg bi razmatralo kompletno Gradsko vijeće Mostara, a s ciljem ukidanja ovih kontroverznih naziva ulica i iznalaženja odgovarajućih novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele.

Vjeruju da je postupak jednostavan, a da istovremeno može služiti kao snažan primjer pomirenja i za ostatak zemlje.

Vrijeme je, poručuju, da se to učini odmah, te ističu spremnost međunarodne zajednice da mostarske zvaničnike podrže na tom putu.

Kako je pojasnila mostarska vijećnica Irma Baralija (Naša stranka), dopis us ambasadori poslali prije nekoliko sedmica, a na viječničkim klupama se našao danas.

Kako je napisala, ovakav potez je natjerao vladajuću koaliciju SDA i HDZ da napokon krenu u izmjenu naziva ulica.

U potpisu saopštenja kojeg je Baralija objavila navodi se ime visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te ambasadora Matta Fielda, Michaela Murphya, Johanna Sattlera, te šefice misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.