Stižu čestitke Bajdenu iz svijeta, među njima i iz BiH

Džozef Bajden novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a doslovno nekoliko minuta nakon potvrde tih informacija u američkim medijima, počele su da pristižu brojne čestitke. Među njima je i jedna iz BiH.

Brojni svjetski lideri čestitali su Bajdenu na izboru za 46. predsjednika Amerike, a čestitku je uputila i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković.

Turkovićeva je čestitku uputila preko društvene mreže Twitter na kojoj je postavila fotografiju sa Bajdenom.

“Dragi Džo, imali smo vjeru, sada je pred nama nova zora”, poručila je Turkovićeva.

Među prvima Bajdenu je čestitala njemačka kancelarka Angela Merkel koja je poručila da se raduje budućoj saradnji.

“Naše transatlantsko pprijateljstvo je nezamenjivo”, istakla je Merkelova.

Čestitkama se pridružio i španski premijer Pedro Sančez.

“Američki narod izabrao je 46. predsjednika SAD. Čestitke Bajdenu i Kamali Haris. Želimo vam sreću i sve najbolje. Radujemo se saradnji sa vama na rješavanju izazova koji su pred nama”, napisao je Sančez na Twitteru.

Čestitku Bajdenu uputio je i francuski predsjednik Emanuel Makron.

“Imamo puno da radimo na prevaziležnju aktuelnih izazova. Hajde da radimo zajedno”, rekao je Makron.

Na Twitteru se oglasio i premijer Kanade Džastin Trudo, koji je uz čestitku Bajdenu istakao da su njihove zemlje prijateljske i da se raduje saradnji.

“Čestitke Džou Bajdenu i Kamali Haris. Naše zemlje su bliski prijatelji, partneri i saveznici. Imamo odnos koji je jedinstven na svjetskoj sceni. Zaista se radujem zajedničkom radu”, napisao je Trudo.

Čestitke su između ostalih uputili i premijer Irske Majkl Martin, britanski premijer Boris Džonson, te brojni drugi svjetski lideri.