Stotine hiljada mlađi jegulja zaplijenjeno na aerodromu u Nizozemskoj

CARINSKE vlasti su početkom sedmice zaplijenile stotine hiljada mlađi jegulje u zračnoj luci Schipholu, blizu Amsterdama, saopštila je nizozemska Služba za sigurnost hrane i proizvoda široke potrošnje (NVWA).
Dvojica muškaraca i žena iz Malezije koji su iz Portugala putovali u Maleziju nosili su stotine tisuća jedinki mlađi jegulje u osam jednakih velikih crvenih putnih kovčega koji su u ponedjeljak privukli pažnju zaštitara u zračnoj luci.

“U kovčezima su bile vrećice s vodom i s mlađi jegulje”, navodi NVWA. “Inspektori NVWA-e otkrili su 105 kg mlađi. To je oko 300.000 jedinki jegulje”, dodaju vlasti u priopćenju. Troje osumnjičenika su uhićeni i pritvoreni. NVWA je zaplijenila mlađ koju će pustiti u nizozemske vode.

Godišnje se ilegalno iz Europe u Aziju prebaci tri milijarde vrijednih mlađi jegulja

Jegulja je zaštićena vrsta i njezin izvoz je strogo propisan. G. 2010. Europska unija je zabranila svaki izvoz jegulje izvan svojih granica.

Smanjenje populacije jegulja i donošenje mjera za njezinu zaštitu potaknuli su krijumčarenje i pojavu golemog crnog tržišta koje donosi veću zaradu nego trgovina drogom, ljudima i oružjem. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine mlađi jegulje iz Europe u Aziju procjenjuje se na tri milijarde eura.