Stranke iz RS potpisuju izjavu o imovini: Povlače i sudije iz Ustavnog suda BiH?

Predstavnici vladajućih stranaka u bh. entitetu RS vlasti danas će potpisati izjavu o pitanju državne imovine o kojoj su ranije odredili.

Kako je najavio predsjednik RS-a i SNSD Milorad Dodik potpisivanje će biti održano u Narodnoj skupštini RS, a priliku da se odrede o dokumentu imat će i PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, iako na sastanku nisu učestvovali.

“Pitanje imovine rješeno, Ustavni sud djelovao je iznad ustava donoseći političke odluke, što je neprimjereno”, rekao je Dodik navodeći jedan od zaključaka. Uz to, naveo je i da postoji saglasnost da se o pitanju imovine ne razmatra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, “jer bi to automatski značilo da se prihvata da je titular imovine Bosna i Hercegovina, a to nije”, prenosi N1.

Dodik je istakao da je pitanje imovine vraćeno u diskrus zbog podlijeganja stavovima Bošnjaka, odnosno kako je rekao – muslimana kojima je podlegao dio međunarodne zajednice i Ustavni sud.

“Izjava koju su dali politički predstavnici u Federaciji je politički ultumatum Republici Srpskoj i međunarodnoj zajednici, jer po njima nema o čemu da se odlučuje, jer je o svemu odlučeno”, istakao je Dodik napominjući da je i za RS pitanje imovine rješeno.

Osim izjave, trebao biti usaglašen i termin sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi se donijela odluka o povlačenu sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji su iz Republike Srpske.

Sve to, prema Dodiku, dio je nastojanja da se pokaže opredjeljenost za poštovanje Ustava.

Podsjećamo, odlukom Ustavnog suda BiH donesena je privremena mjera o zabrani primjene Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.