Stručnjaci odlučili objaviti dokumente o istraživanju ptičje gripe

Stručnjaci su odlučili objaviti sve dokumente o istraživanju ptičje gripe, iako će time bioteroristima omogućiti uvid u način mutiranja virusa i širenja zaraze. Tvrde da je takav rizik ipak manji od opasnosti mutacije virusa u prirodi. Svjetska zdravstvena organizacija, odlučila je, uprkos zabrinutosti i upozorenjima stručnjaka da bi takvu informaciju mogli iskoristiti bioteroristi i pokrenuti pandemiju, objaviti istraživanja o mutiranom zaraznom obliku ptičje gripe.

Odluka je donesena nakon posebnog sastanka 22 stručnjaka za ptičju gripu u Ženevi, gdje se raspravljalo o “hitnim pitanjima” vezanim za objavljivanje posljednja dva istraživanja o toj bolesti. Na sastanku je zaključeno da je rizik od terorističkog napada manji od realne opasnosti da se mutacije virusa gripe dogode u prirodi i zbog potrebe da naučna zajednica podijeli informacije koje bi mogle pomoći u identificiranju razdoblja kad bi tačno virus mogao razviti sposobnost da se lakše prenosi. Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu bile dio tog konsenzusa pa će kod njih određeni dijelovi dokumentacije ostati neobjavljeni. Iako virus ptičje gripe H5N1 rijetko pogađa ljude, može biti koban po čovjekov organizam – od oko 600 poznatih slučajeva zaraze, više od polovice okončano je smrću. Ali, kada bi se virus lakše prenosio sa ptica na ljude, stručnjaci procjenjuju da bi milioni ljudi mogli biti zaraženi, prenosi Javno. Dva istraživanja, koja su bila u žarištu rasprave, finansirali su američki instituti za zdravlje, navodeći kako H5N1 virus može prilično lako mutirati soj koji bi se brzo širio među ljudima. Istraživanje je obavljeno na Univerzitetu u Wisconsinu i u Holandiji.

Stručnjaci su na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije dogovorili i da prije objavljivanja istraživanja, koje će prenijeti magazini Science i Nature, moraju biti poduzete određene mjere opreza. Uz to, grupa naučnika, koja je učestvovala u istraživanjima, stavila je 60-dnevni moratorij na dalja ispitivanja, ali taj će rok još biti produžen zbog procjene rizika.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com